Annobón er en øy og en av Ekvatorial-Guineas provinser.
Annobón er en øy og en av Ekvatorial-Guineas provinser.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ekvatorial-Guinea omfatter fastlandsdelen Río Muni (også kalt Mbini), øyene Bioko (Fernando Póo) og Annabón (tidligere kjent som Pagalu), samt noen mindre øyer.

Fastlandsdelen har et areal på 26 017 kvadratkilometer. Området består av et platå på cirka 600 meter over havet, med bratt fall i vest mot kystsletta som dekker omkring en tredjedel av arealet. Den største elven er Mbini (tidligere Río Benito). Den brukes blant annet til tømmerfløting.

Øya Bioko har et areal på 2017 kvadratkilometer. Den ligger 32 kilometer utenfor kysten av Kamerun og er den største øya i Guineabukta. Øya er av vulkansk opprinnelse. Fra en smal kystslette stiger den bratt opp mot Pico Basilé (tidligere Pico de Santa Isabel) på 3011 meter over havet. Det er det høyeste punktet i Ekvatorial-Guinea.

Øya Annabón har et areal på 17 kvadratkilometer. Den ligger 180 kilometer sørvest for øya São Tomé og cirka 645 kilometer sørvest for Bioko. Øya er vulkansk og skogkledd. Øyas høyeste topp er Pico Quioveo, 598 meter over havet.

I tillegg kommer de mindre øyene Corisco, Great Elobey og Little Elobey utenfor sørkysten av Río Muni.

87,6 prosent av landets areal er dekket av skog (2019).

Til tross for navnet Ekvatorial-Guinea ligger ingen deler av landet på ekvator.

Klima

Både Mbini og Bioko ligger i det tropiske regnskogsbeltet, og mottar året rundt store nedbørmengder. På fastlandet får kystsletta årlig mellom 2400 og 4600 millimeter nedbør med to topper i året; platået er noe tørrere. På Bioko kan nedbøren overstige 5000 millimeter årlig, med én nedbørtopp om sommeren. Middeltemperaturen ligger rundt 26 °C, de årlige temperaturvariasjoner er små og det er hele året en konstant høy luftfuktighet. Døgnvariasjonene er imidlertid større; døgnmaksimum er 34 °C, døgnminimum 17 °C.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg