Bardufoss kraftverk er et vannkraftverk i Målselv kommune, Troms. Hovedvassdrag er Målselvvassdraget.

Kraftverket utnytter et fall på 53 meter i Barduelva, som også er inntaksmagasin. Magasinet inneholder tre millioner kubikkmeter vann og har en maksimal reguleringshøyde på fem meter. Som for Innset og Straumsmo kraftverker er Altevatnet hovedmagasin, men kjøringen av Bardufoss kraftverk må tilpasses driften av disse.

Kraftverket har to francisturbiner. De to aggregatene har en maksimal ytelse på til sammen 45 MW (19 og 26 MW), midlere årsproduksjon er 219 GWh.

Bardufoss kraftverk ligger ved Bardufossen, nær utløpet av Barduelva, der denne renner ut i Målselva. Stasjonen ble tatt i bruk i 1952. I 2012 ble eierskapet til Bardufoss kraftverk overført fra Troms Kraft til Statkraft ved hjemfall.

Etter en stor eksplosjon i kraftverket i 1975 måtte det gjøres omfattende reparasjoner. Dessuten ble den eldste generatoren byttet ut med en ny i 1993.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg