Barduelva

Et parti av Barduelva som er sterkt påvirket av vassdragsreguleringene, like nedstrøms dammen i Altevann, der det meste av vannet føres i tunnel til Innset kraftverk.
Barduelva nedstrøms Altevann
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Barduelva er en elv i Bardu og Målselv kommuner i Troms. Barduelva tilhører Målselvvassdraget, som også omfatter blant annet Målselva. Sammen danner de det største vassdraget i Troms med et nedbørsfelt på 5913 km2. Av dette utgjør nedbørsfeltet til Barduelva 2406 km2 (41 prosent av Målselvvassdragets nedbørsfelt).

Barduelva kommer fra det fiskerike Altevatnet, som igjen har tilløp fra flere ganske store vann, blant annet Leinavatn på grensen mot Sverige. Elva renner gjennom de brede og skogrike dalene Østerdalen og Bardudalen. Elva danner flere fosser og stryk, blant annet Bardufossen i Målselv kommune, like før sammenløpet med Målselva. Bardufossen markerer også øverste grense for anadrom fisk i Barduelva.

Barduelva er utbygd med de kraftverkene Innset, Straumsmo og Bardufoss, se Altevatnet. I tillegg er det to mindre kraftverk i sidelvene til Barduelva, Krogstadelva og Dittielva. Dette gir Barduelva med tilløp en samlet maskininstallasjon på 271 MW og en midlere årsproduksjon på 1451 GWh fordelt på fem enkeltverk (2016).

Ovenfor Altevatnet er vassdraget varig vernet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg