Altevatnet

Artikkelstart

Altevatnet, samisk Álddesjávri, innsjø i Bardu kommune, Troms, lengst sør i kommunen, mot grensen til Sverige. Altevatnet har avløp nordvestover gjennom Barduelva som renner ned Østerdalen og er viktigste tilløp til Målselva. Innsjøen er langstrakt, 56 km lang inkludert dens sørøstligste delen Leinavatn (samisk Davit Lenesjávri og Lulit Lenesjávri, skilt ved en smal strøm). Altevatnet lå opprinnelig 489 moh., Leinavatn (491 moh.). De to vannene er ved oppdemming blitt ett sammenhengende vann med en reguleringshøyde 473–489 moh. og et samlet areal på 90 km2 ved høyeste regulering og er med det den største sjøen i Troms.

Altevatnet/Leinavatn er reguleringsmagasin for tre nedenforliggende kraftverk (maskininstallasjon i MW, midlere årsproduksjon i GWh og fallhøyde i meter): Innset (90 MW, 500 GWh og 185 m), Straumsmo (130 MW, 704 GWh og 229 m) og Bardufoss (41,5 MW, 221 GWh og 52,8 m).

Altevasshytta er ei stor og moderne turisthytte (ubetjent) som ligger 540 moh. like nord for reguleringsdemningen nordvest i vannet. Herfra er det god utsikt over Altevatnet og fjellene omkring.

Kommentarer (2)

skrev Alf Iver Kinge

Hvem kan forklare meg om Altevatn har en betydning, stedsbeskrivelse?!

svarte Tidligere redaksjon for geografi

Iflg Norsk stadnamnleksikon er navnet antakelig er en fornorsking av samisk Álddasjávri, en sammensetning av álddas (offerplass) og jávri (innsjø).

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg