Faktaboks

Bakili Muluzi
Uttale
mulˈuzi
Født
17. mars 1943
Bakili Muluzi
Bakili Muluzi var Malawis president i perioden 1994–2004. I 2009 ble han anklaget for korrupsjon. Foto fra 2004.
Av .

Bakili Muluzi er en malawisk forretningsmann og politiker. Han var Malawis president i perioden 1994–2004. Muluzi kommer fra Machinga ved Malawisjøen og er Malawis eneste muslimske president i landets historie.

Muluzi var generalsekretær i det tidligere statsbærende partiet Malawi Congress Party (MCP) fra 1976. Han besatte flere statsrådposter i årene 1976–1982, hvoretter han trådte tilbake fra politikken etter å ha kritisert det autoritære styret til president Hastings Banda. I 1992 dannet Muluzi opposisjonspartiet United Democratic Front (UDF), og vant presidentvalget i 1994 med 47 prosent av stemmene etter at flerpartistyre var innført. Han ble gjenvalgt i 1999 etter å ha slått opposisjonskandidaten Gwanda Chakuamba (1934–2016) med 52,4 prosent av stemmene, og satt som president frem til 2004.

Muluzi forsøkte i 2002 å endre grunnloven for å gjøre det mulig for ham å stille som kandidat for en tredje presidentperiode i mai 2009, men forsøket mislyktes etter omfattende demonstrasjoner. Hans forsøk på å bli valgt for en tredje presidentperiode ble avvist av høyesterett fordi det stred mot grunnloven. Muluzi ble av sin etterfølger, Bingu wa Mutharika, anklaget for korrupsjon og misbruk av sitt embete på flere titalls tiltakepunkter og arrestert, først i 2006 og senere igjen i 2009. Angivelig skal han ha underslått et stort beløp bistandsmidler. Men forsøkene på å få til rettergang og dom er stadig blitt forpurret under henvisning til Muluzis sviktende helse.

På UDFs kongress i oktober 2012 etterkom Muluzi langvarige krav fra deler av partiet om å slippe yngre krefter til. Han frasa seg gjenvalg både som partiformann og som partiets presidentkandidat ved valget i mai 2014. Hans sønn Atupele Muluzi (født 1978) ble valgt som ny partileder og stilte som partiets presidentkandidat. Atupele Muluzi er utdannet som advokat i Storbritannia. Som ledd i forsoningsarbeidet etter at president Mutharika døde av hjertesvikt, ble Atupele Muluzi økonomi- og planleggingsminister da daværende visepresident Joyce Banda rykket opp som president og dannet regjering i april 2012. Etter hvert ble tilliten brutt mellom president Banda og hennes statsråd, som ville stille som hennes motkandidat i 2014, og i november 2012 valgte Atupele å forlate regjeringen.

Til tross for kontroversene rundt hans person og en rekke tiltalepunkter om korrupsjon var Muluzi en populær leder, særlig i den sørlige delen av landet, og forble leder av UDF frem til slutten av 2009. Men etter at han kom på kant med sin etterfølger i presidentembetet, Bingu wa Mutharika, forlot Bingu UDF og dannet sitt eget parti i 2005: Democratic Progressive Party (DPP). Et større antall medlemmer av parlamented forlot UDF og sluttet seg til DPP. Muluzi ba Malawis velgere om unnskyldning for å ha utpekt Bingu som sin etterfølger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg