Baguio

Artikkelstart

Baguio er en by i den nordlige del av Filippinene, på øya Luzon, 205 kilometer nord for Manila, 1500 meter over havet. Byen har 345 366 innbyggere (2015).

Faktaboks

Uttale
bagˈio
Også kjent som

City of Baguio, som er byens offisielle navn

Baguio City

Næringsliv

Viktige næringsvirksomheter er tekstilindustri, elektronikk og produksjon av motorvogndeler, samt turisme. I 2017 besøkte 1,3 millioner turister byen. Gull- og kobbergruvene i omegnen er ikke lenger i virksomhet.

Kultur og kunnskap

BenCab muséet viser malerier av den kjente filippinske kunstneren Benedicto Reyes Cabrera, født i 1942. St. Louis universitets museum gir et innblikk i historien om og kulturen for folk bosatt i fjellkjeden Cordillera Central, nord for Baguio. Cordillera Central er landets største fjellkjede med et areal på 17 500 kvadratkilometer og med en befolkning på mer enn 1,3 millioner mennesker. Baguio Mountain Provinces Museum er viet de innfødte befolkningsgruppene Igorot i den nordlige delen av Luzon.

University of the Philippines Baguio er et offentlig forskningsuniversitet, som ble etablert i 1961. Filippinenes militære akademi, som tilbyr en fireårig høyere militær utdanning, ble etablert i 1936. I 1993 ble de første kvinnelige elever tatt opp. I byen er det flere private universiteter og høyskoler, blant annet med fokus på informasjonsteknologi.

Historie

Da USA okkuperte Filippinene etter den spansk-amerikanske krigen i 1898, ble Baguio Filippinenes sommerhovedstad. I 1976 ble Manila landets faste hovedstad hele året. Under den japanske invasjonen i 1941, under andre verdenskrig, ble store deler av byen ødelagt. Baguio ble rammet av et ødeleggende jordskjelv i juli 1990, men er siden da bygd opp igjen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg