Halmstad

Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Artikkelstart

Halmstad er en by og kommune i Halland i Sverige, ved Kattegat midtvegs mellom Göteborg og Malmö.

Byen

Halmstad tettsted teller 70 480 innbyggere (2020). Halmstad er administrasjonssenter for Hallands län. Byen har høyskole, flyplass og en god havn. Mange gamle bindingsverkshus er bevart i bysentrum.

Historie

Halmstad fikk byrettigheter i 1307. Ni unionsmøter ble holdt her i 1435–1537, da Halland var dansk. Kong Hans undertegnet Halmstad-recessen her i 1483. På grunn av den strategiske beliggenheten som dansk utpost mot Sverige var Halmstad i eldre tid sterkt befestet. Slottet fra begynnelsen av 1600-tallet er nå länsresidens. Etter at byen ble svensk i 1645, mistet den mye av sin tidligere betydning. Byggingen av Västkustbanan i 1880-årene skapte ny vekst.

Kommunen

Kommunens ytre deler er en bred og fruktbar kystslette. I bakgrunnen Laholmsbukten.

Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Halmstad kommune har et areal på 1019 kvadratkilometer og 101 268 innbyggere (2019). Kommunen har vidstrakte skog- og myrområder på morene i indre strøk. Den kystnære delen preges av sletter med leirholdig grunn avbrutt av grunnfjell som stikker opp. Enkelte steder finnes sanddyner.

Kommunen har svært mange arbeidsplasser innen offentlig virksomhet. Forsvaret er en viktig arbeidsgiver. Ellers er det allsidig industri, blant annet framstilling av industrimaskiner, papir, tremasse, tekstiler og gummivarer. Halmstad har en del sommerturisme. 17 kilometer nordøst for Halmstad ligger industristedet Oskarström, 4222 innbyggere (2020), med blant annet framstilling av glassfibertapeter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg