Halmstad, by og kommune i Halland i Sverige, ved Kattegat midtvegs mellom Göteborg og Malmö.

Halmstad tettsted teller 67 294 innbyggere (2016). Halmstad er administrasjonssenter for Hallands län. Byen har høyskole, flyplass og en god havn. Mange gamle bindingsverkshus er bevart i bysentrum.

Halmstad fikk byrettigheter i 1307; ni unionsmøter ble holdt her i 1435–1537, da Halland var dansk. På grunn av den strategiske beliggenheten som dansk utpost mot Sverige, var Halmstad i eldre tid sterkt befestet. Slottet fra begynnelsen av 1600-tallet er nå länsresidens. Etter at byen ble svensk i 1645, mistet den mye av sin tidligere betydning. Byggingen av Västkustbanan i 1880-årene skapte ny vekst.

Halmstad kommune har et areal på 1019 km2 og 99 533 innbyggere (2017). Kommunen har vidstrakte skog- og myrområder på morene i indre deler. Den kystnære delen preges av sletter med leirholdig grunn avbrutt av grunnfjell som stikker opp. Enkelte steder finnes sanddyner.

Kommunen har svært mange arbeidsplasser innen offentlig virksomhet. Forsvaret er en viktig arbeidsgiver. Ellers er det allsidig industri, blant annet fremstilling av industrimaskiner, papir, tremasse, tekstiler, gummivarer og tapeter. Halmstad har en del sommerturisme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.