Asynchronous Transfer Mode

Artikkelstart

Asynchronous Transfer Mode er en internasjonalt standardisert metode for transport av alle typer digitale signaler i et pakkebasert nettverk.

Faktaboks

Også kjent som

ATM

Beskrivelse

I et ATM-nett transporteres all informasjon i små datapakker som kalles ATM-celler. Hver ATM-celle er 53 byte lang, og kan frakte 48 byte informasjon. For å frakte store datamengder mellom to terminaler må man sende mange ATM-celler mellom dem, og alle må følge den samme veien—en såkalt virtuell forbindelse—gjennom nettet.

De 5 første bytene i ATM-cellen kalles cellehodet og inneholder blant annet adresseinformasjon som viser hvilken virtuell forbindelse cellen tilhører. Celler fra forskjellige avsendere samles i en enhet for ATM-multipleksing og sendes om hverandre gjennom nettet som datapakker. Sentraler i nettet vil sortere cellene ut ifra adressene i cellehodene og sende dem videre via andre sentraler til riktig mottaker. Celler sendes gjennom overføringsmediet tett på hverandre, og dersom det opptrer ledig kapasitet, fylles denne opp med tomme celler. Men tettheten av celler som tilhører en bestemt virtuell forbindelse vil variere med datamengden som skal overføres.

Historikk

ATM ble utviklet tidlig i 1990-årene av teleorganisasjonene med tanke på det kommende offentlige tjenesteintegrerte bredbåndsnettet med overføringshastigheter opp til 155 Mbit/s, og høyere. Med utvikling av Internett og tilhørende protokoller ble det usikkert hvilken rolle ATM ville spille. Men i mange tilfeller, både i nett for høye og lave overføringshastigheter, er det aktuelt å bruke en kombinasjon av flere protokoller. Et eksempel er framføring av Internett-trafikk over ATM-forbindelser.

ATM-teknologien er fremdeles den eneste løsningen som kan garantere en forutbestemt tjenestekvalitet for de overførte signalene.

ATM-teknologien gikk ut av bruk rundt 2010 i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg