Faktaboks

Arthur Travers Harris
Sir Arthur Travers Harris, 1st Baronet «Bomber Harris»
Uttale
hˈæris
Født
13. april 1892, Cheltenham, England, Storbritannia
Død
5. april 1984, Goring-on-Thames, England, Storbritannia
Arthur Travers Harris
Arthur Harris stod bak bombingen av tyske byer under andre verdenskrig, og fikk derfor tilnavnet «Bomber Harris».

Arthur Travers Harris var en britisk flyoffiser, kjent for å ha ledet britiske luftangrep mot Tyskland under andre verdenskrig.

Harris flyttet som ung mann til Rhodesia, og bodde der frem til han i 1915 returnerte til England. Han vervet seg som løytnant og tjenestegjorde som flyger i første verdenskrig. Ved krigens slutt var han blitt major og ledet en skvadron. I mellomkrigsårene holdt han en rekke stillinger i Midtøsten og i Stobritannia.

I 1942 ble Harris forfremmet til leder for Royal Air Forces bombefly-kommando. Han var arkitekten bak massebombingen av tyske byer, deriblant Dresden, der store antall fly bombet de sivile områder. Målet var å knuse den tyske viljen til krig. I 1944 ledet han bombingen tilknyttet landgangen i Normandie.

I 1945 pensjonerte han seg, og begynte å skrive en bok om krigserfaringen. Harris' metoder har i senere tid blitt kritisert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg