Faktaboks

Arol

Arol Keramikkfabrikk

Keramikkindustri

Vase
Vase i grønnglasert keramikk med motiv av hjort i stilisert landskap. Utført ved Arol i cirka 1950.
Vase

Arol var en norsk keramisk bedrift. De produserte i hovedsak enklere bruksgjenstander.

Historikk

Arol ble etablert i 1943 i Halden av Arne Georg Olsen og Erik Jacobsen. I 1945 gikk Jacobsen ut av firmaet og etablerte den konkurrerende virksomheten Ny-bo keramikk. Året etterpå averterte Arol etter fem ansatte, de gikk til utvidelse, og produksjonen ble flyttet ut av Halden sentrum til Hovsfjellet.

Navnebytte

I perioden fra 1943 til 1948 var firmaets navn Keramikkindustri, men allerede fra starten brukte Arne Georg Olsen «Arol» som firmaets varemerke etter forbokstavene i fornavnet og etternavnet. I 1948 ble firmanavnet forandret til Arol Keramikkfabrikk. I tillegg til de mannlige arbeiderne jobbet en del kvinner hjemmefra med å dekorere den råbrente keramikken.

Ekspansjon

Vase i leirgods formet som gutt, delvis glasert. Utført ved Arol på 1950-tallet.

I slutten av 1940-årene var Arol i en ekspansiv periode. Man utvidet lokalene og profesjonaliserte driften. Den tidligste produksjonen dreide seg primært rundt prydgods, som vaser, fat, boller og mugger. Keramikken ble opprinnelig dreid for hånd, glasert i tinnglasur og dekorert med blomster. For å holde jevne tritt med etterspørselen, styrke konkurransefordelene og øke profitten begynte Arol med å støpe keramikken. I 1949 ble Arne Kristiansen kunstnerisk leder.

Arne Georg Olsen reiste langs norskekysten med Hurtigruta for å besøke glassmagasiner og butikker i kystbyene. Deres hovedforhandler var glassmagasinet G. Galligani i Oslo. Samtidig som han var på reisefot, arbeidet kona Ingeborg Olsen med regnskap, mens barna hadde andre sysler i firmaet.

Suvenirer og turistmotiver

Prydfat i keramikk med motiv av sjømann som spiller trekkspill. Produsert ved Arol på 1950/1960-tallet.

Omkring 1960 startet Arol å produsere plater med dekorative motiver for turistmarkedet. Senere lanserte firmaet keramikk dekorert med helleristninger og vikingskip.

I 1970 flyttet produksjonen til Tistedal. Senere overtok sønnen Jan Georg Olsen deler av firmaet, mens Arne Georg Olsen fokuserte på sitt engros-firma. Arol opphørte en gang i 1980-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Andreassen, Marianne (2020). Frodig fajanse og kjærlig keramikk : Haldenkeramikk fra 1940–1980, Museumsforlaget

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg