Faktaboks

Arno Penzias
Arno Allan Penzias
Uttale
pˈenzias
Født
26. april 1933, München, Tyskland
Død
22. april 2024, San Francisco, USA
Arno Penzias, 2007
Arno Penzias, 2007
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Arno Penzias var en tysk-amerikansk astrofysiker som, sammen med Robert W. Wilson, ble tildelt en halvdel av Nobelprisen i fysikk for 1978 for oppdagelsen av den kosmiske bakgrunnsstrålingen.

Penzias er utdannet ved City College of New York, og han var ansatt ved Bell Telephone Laboratories, New Jersey. Penzias studerte sammen med Robert W. Wilson radiostråling fra et plasmaområde rundt Melkeveisystemet, og påviste en uniform bakgrunnsstråling som antydet en gjennomgående termisk energi, som tilsvarer omtrent en temperatur på 3 kelvin, i universet. Beregninger i forbindelse med big bang-teorien for universets opprinnelse viser at slike forhold skulle finnes, og Penzias og Wilsons målinger blir tatt som et av de sterkeste beviser for at teorien er riktig. For denne oppdagelsen ble Wilson og Penzia sammen tildelt en halvdel av Nobelprisen i fysikk for 1978.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg