Arne Eide

Faktaboks

Arne Eide
Født
9. april 1881, Bergen
Død
5. august 1957, Oslo
Sammen med Christian Morgenstierne vant Eide Kristiania Egne Hjems konkurranse om å tegne landets første hageby på Ekeberg. Arctanderbyen, oppkalt etter Kristianias borgermester Sofus Arctander, består av 29 vertikaldelte tomannsboliger, oppført 1910-1911.
Arctanderbyen
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Arne Eide var en norsk arkitekt.

Eide ble utdannet ved teknisk høyskole i Berlin. Han hadde praksis i Oslo sammen med Christian Morgenstierne. Til kompaniskapets meget omfattende virksomhet i Oslo og omegn hører den idylliske, engelsk-pregede egne hjem-kolonien (Arctander-byen) på Ekeberg, det store kommunale boligkomplekset på Torshov, Torggata bad, Røde Kors klinikk og Bærum sykehus, en rekke skolebygninger og store villaer. Disse ble for det meste bygd i tiden 1910–1930 med stilmotiver hentet fra nordisk renessanse og barokk. Folketeaterbygningen i Oslo viser en orientering i retning av funksjonalismen.

Eide var formann i Oslo Arkitektforening i 1920–1923 og president i Norske arkitekters landsforbund i årene 1930–1934. Sammen med Harald Hals og Harald Aars grunnla han tidsskriftet Byggekunst i 1919.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg