Arktisk Filharmoni

Sinfoniettaen på Svalbard
Av /Pressefoto.

Arktisk Filharmoni er et norsk symfoniorkester og opera med fast tilhold i Bodø og Tromsø. Arktisk Filharmoni ble etablert i 2009 og spiller over hele landsdelen.

Førstedirigent fra 2019 er Christian Kluxen. Han avløste Christian Lindberg som hadde vært førstedirigent fra starten. Operasjef fra 2017 er Espen Langvik. Direktør fra 2011 er Tor Lægreid.

To profesjonelle ensembler utgjør grunnstammen: Arktisk Filharmonis sinfonietta i Bodø med 15 fast ansatte musikere og Tim Weiss som kunstnerisk leder og Arktisk Filharmonis kammerorkester i Tromsø med 21 musikere og Henning Kraggerud som kunstnerisk leder.

Arktisk Filharmonis Opera har i tillegg til kjernerepertoar oppført nye operaer som Kibergodyseen (2014) med musikk av Trygve Brøske og libretto av Marianne Meløy og Nora – too late (2015) med musikk av Du Wei og libretto av Jon Fosse.

Navnet

Institusjonen het Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO) frem til 2019. På engelsk har navnet Arctic Philharmonic vært i bruk siden starten.

Spillesteder

Arktisk Filharmoni har to hjemmearenaer, Stormen Konserthus i Bodø og Kulturhuset i Tromsø.

Stormen Konserthus åpnet i 2014. Det er oppført etter tegninger av det britiske arkitektkontoret DRDH (Daniel Rosbottom og David Howarth). Huset har tre scener: Store sal med 916 sitteplasser, Lille sal med 240 og kjellersalen Sinus med 250.

Kulturhuset i Tromsø åpnet i 1984. Det ble oppført etter tegninger av John Kristoffersen Arkitektkontor og Eigill Hallset. Etter oppussing i 2015 har Hovedscenen 613 sitteplasser, alternativt 850 stående. I kjelleren finnes Lillescenen med 120 sitteplasser og Verkstedet med 200.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg