Argeş

Artikkelstart

Argeș er ei elv i Romania og bielv til Donau. Den kommer fra Făgăraș-fjellene i Sør-Karpatene, der sideelvene Buda og Capru har sine utspring. Argeș renner mot sør og sørøst gjennom Muntenia til den munner ut i Donau ved Oltenița. Lengden er 350 kilometer og nedbørsfeltet har et areal på 12 550 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
ˈardʒeʃ

Der Buda og Capru møtes, er det bygd et stort vannkraftmagasin. Den kunstige innsjøen har navnet Vidraru og er 14 kilometer lang. Demningen ble tatt i bruk i 1966 og har en høyde på 166 meter. Fra 1968 til 1983 ble det bygd ett stort og 16 mindre kraftverk som utnytter vannet fra dammen. Reguleringen av elva hadde også til hensikt å forebygge flom og oversvømmelser. Særlig de høyere deler av Argeș-dalen utgjør naturskjønne områder som tiltrekker seg mange turister.

På slettelandet i Muntenia brukes elvevannet også til irrigasjon og gir dessuten bidrag til vannforsyningen til București. I forbindelse med planene for bygging av en kanal mellom București og Donau ble det i 1980-årene gjort en del forberedende arbeider med elveløpet fra Mihăilești, en liten by sørvest for București, til Oltenița ved Donau. Arbeidene ble påbegynt i 1983 og avbrutt i desember 1989 da kommunistregimet under Nicolae Ceaușescus ledelse falt. Etter det har anlegget forfalt, selv om prosjektet flere ganger senere har blitt tatt opp til ny vurdering. Ceaușescu var ikke den første som ønsket en slik kanal for å gjøre hovedstaden București til en havneby. De eldste planene skriver seg fra 1800-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg