Nicolae Ceauşescu

Faktaboks

Nicolae Ceauşescu

Nicolae Ceausescu

uttale:
tsjaosjˈesku
født:
26. januar 1918, Scornicești, Romania
død:
25. desember 1989
Nicolae Ceaușescu, offisielt fotografi fra 1965.

Nicolae Ceauşescu var en rumensk politiker. Han var landets leder fra 1965 til han ble styrtet og henrettet i 1989.

Bakgrunn

Nicolae Ceauşescu som 18-åring i 1936, da han ble arrestert for kommunistisk virksomhet.
Av .

Ceauşescu var sønn av en bondeskomaker og kom med i den forbudte kommunistiske ungdomsbevegelsen i Romania i 1933. Han satt fengslet i periodene 1936–1938 og 1940–1943. Han ble førstesekretær i ungdomsbevegelsen i 1944, kandidatmedlem av sentralkomiteen i kommunistpartiet i 1948 og fullt medlem i 1952.

Han var viselandbruksminister med ansvar for å forberede tvangskollektiviseringen av landbruket i 1948–1950. I 1950–1954 var han viseforsvarsminister og leder for hærens politiske direktorat. Han ble sekretær i sentralkomiteen i 1954 og medlem av politbyrået i 1955.

Generalsekretær og president

Ved partilederen Gheorghe Gheorghiu-Dejs død i 1965 ble Ceauşescu førstesekretær i partiets sentralkomité (tittelen ble omgjort til generalsekretær få måneder senere), og fra 1969 var han generalsekretær i selve partiet (en nyopprettet stilling). I 1967 ble han også formann i statsrådet (det vil si statsoverhode), og i mars 1974 fikk han den nyopprettede stillingen som republikkens president.

Fra forsiktig liberalisering til mer autoritær politikk

De første årene etter 1965 fortsatte Ceauşescu den forsiktige liberaliseringen av innen- og utenrikspolitikken som var påbegynt av hans forgjenger. Et høydepunkt var hans nei til å delta i Sovjetunionens og andre Warszawapaktlands invasjon i Tsjekkoslovakia i 1968. Denne og enkelte andre uortodokse utenrikspolitiske avgjørelser som brøt med de sovjetiske standpunktene, brakte ham popularitet både hjemme og i utlandet.

Fra 1971 ble imidlertid de autoritære trekkene tydeligere. Dette viste seg både i et mindre åpent kulturliv og en tiltagende persondyrkelse, som i løpet av 1970- og 1980-årene antok gigantiske former. Samtidig fikk en lang rekke av Ceauşescus familie ledende stillinger i parti og stat, særlig hans kone Elena Ceauşescu, som ble nummer to etter sin mann.

Den økonomiske politikken i 1980-årene førte til stadig vanskeligere leveforhold. Typisk for prioriteringene var en rekke kostbare prestisjeprosjekter, som for eksempel rivingen av en stor del av sentrum i Bucureşti og byggingen av et kjempemessig politisk-administrativt senter. Stormannsgalskapen kom også til uttrykk i planene om å «systematisere» (sanere) flere tusen landsbyer for å bygge nye «agro-industrielle sentre».

Ceaușescus fall

President Nicolae Ceauşescu slik han likte å bli fremstilt, med «septer» og ordensbånd.
Ceasescu
Av .

Ceauşescu ble mer og mer forhatt, men den harde undertrykkingen gjennom sikkerhetspolitiet Securitate gjorde det nesten umulig med opposisjon. Da Mikhail Gorbatsjovs reformpolitikk i Sovjetunionen og indre problemer i andre kommunistland gjorde at det ene regimet etter det andre falt i 1989, kom til slutt turen også til Ceauşescu.

En folkelig oppstand i desember 1989, som Ceauşescu forsøkte å knuse med alle midler, kombinert med en politisk-militær sammensvergelse av opposisjonelle kommunister, gjorde at Ceauşescu 22. desember måtte flykte, for senere samme dag å bli arrestert. De nye makthaverne, under ledelse av Ion Iliescu, en kommunist som hadde kommet i opposisjon til Ceauşescu, arrangerte en summarisk «rettssak» som endte med dødsdom for Nicolae og Elena Ceauşescu. De ble henrettet 25. desember 1989.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg