Arbeidssamvirketiltak (ASVO) er arbeid for personer med funksjonsnedsettelse som gjør det vanskelig å benytte seg av andre arbeidstilbud. Tiltakene benyttes av mange som har utviklingshemning (kognitiv funksjonsnedsettelse). ASVO-bedrifter får driftstilskudd.

De som arbeider i en ASVO-bedrift har uføretrygd uten at denne påvirkes av den honorering deltakerne får fra bedriften. ASVO-bedrifter er skjermede virksomheter som har som hovedformål å gi et tilbud om Varig Tilrettelagt Arbeid (VTA) og Arbeidsforberedende trening (AFT). I Norge er det opprettet ASVO-bedrifter i kommuner over hele landet.

Målsetting

Norsk arbeids- og velferdspolitikk har som målsetting å ha høy yrkesdeltakelse og lav arbeidsledighet. Deltagelse i arbeidslivet regnes som viktig for sosialt fellesskap og inkludering i samfunnet.

ASVO-bedriftene bidrar til å bygge ned barrierer som hindrer mulighetene for aktiv deltagelse og aktivitet i samfunnet. Meningen er at de skal styrke den enkeltes forutsetninger for å kunne delta i arbeidslivet.

Utfordringer

Bedriftene er et av mange tiltak for å skape et mer tilgjengelig samfunn. Andre tiltak som nedbygger barrierer i samfunnet er tiltak mot diskriminering, likestilling og fysisk tilrettelegging. Ulike typer funksjonshemning kan kreve forskjellige former for tilrettelegging og det kan for mange grupper med nedsatt funksjonsevne være vansker med å få god nok tilrettelegging. Det er også en utfordring at fokuset på sysselsetting og arbeidsliv kan føre til at de som ikke ønsker eller ikke kan benytte seg av tiltakene blir stigmatisert.

Det er også en utfordring at de som er arbeidstakere ved ASVO- bedrifter ikke arbeider i arbeidslivet sammen med dem som har god funksjonsevne. Tilrettelagt arbeid er ikke lønnet som det øvrige arbeidslivet. Selv om bedriftene leverer produkter og tjenester som andre bedrifter konkurrerer de ikke på samme vilkår som andre bedrifter. Dette kan være problematisk både for fagforeninger og arbeidslivet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU)

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg