AS Apothekernes Laboratorium for Specialpræparater (A.L) ble dannet 1903 som et aksjeselskap eid av norske apotekere ved sammenslutning av Kobro & Boyesen (grunnlagt 1894) og Svaneapotekets Laboratorium. Selskapet ble omorganisert i 1937 med Wilhelm Sissener som daglig leder.
Bedriften ble morselskap for en rekke bedrifter i inn- og utland. Hovedproduktene til A.L hadde sin anvendelse innen helse og ernæring: legemidler, fôrtilsetningsstoffer, antibiotika, aquamedisin (vaksiner) og næringsmidler. A.L var mest kjent i Norge for sitt brede sortiment av legemidler. A.L engasjerte seg tidlig i vitaminforskning og utviklet i begynnelsen av 1930-årene Vitapan-perler, det vil si gelatinkapsler som inneholdt A- og D-vitaminer fra torskelever. Det var det første A- og D-vitaminpreparatene av denne typen i verden. A.L arbeidet også med biologiske legemidler, og startet basisproduksjon av antibiotika rett etter andre verdenskrig. Først penicillin, så bacitracin og neomycin. A.L gjennomførte omfattende forskningsprogram i inn- og utland for utprøving av zinc-bacitracin i husdyrnæringen. Til medisinsk bruk brukes bacitracin i preparater til sårbehandling, men det var i landbruket bacitracin fikk sin hovedbruksområde som vekstfremmende og fôrbesparende tilsetning til husdyrfôr.
I 1920 flyttet A.L fra Oslo sentrum ut til Skøyen der bedriften etablerte seg med produksjonsfasiliteter. En ny legemiddelfabrikk ble anlagt i Lier i 1991.
I krigsårene 1940–1945 ble en rekke tiltak truffet for å skaffe insulin til diabetikere. A.L satte i gang en mindre produksjon på Skøyen i Oslo basert på bukspyttkjertler fra dyr. De var den eneste av de norske legemiddelprodusentene som startet en slik produksjon. Dessuten fikk A.L til en import fra Sverige av dette livsviktige legemidlet. Men for A.L ble det med denne produksjonen.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.