Alpharma Inc.

Artikkelstart

Alpharma Inc. var et norsk-amerikansk farmasikonsern, dannet i 1994 ved sammenslutning av de norske og amerikanske legemiddelvirksomhetene til Apothekernes Laboratorium. Konsernet produserte legemidler (blant annet antibiotika) og dyrehelseprodukter (fôrtilsetninger og fiskevaksiner) i USA, Danmark, Storbritannia, Ungarn, Indonesia, Kina og Norge. Hovedkontorene lå i Oslo og New York.

Faktaboks

Uttale

alf'arma

Virksomheten til Alpharma opphørte i 2006. Den norske produksjonsdelen som Alpharma hadde på Skøyen i Oslo, ble solgt til britiske investorer og skiftet navn til Xcellia Pharmaceuticals. Xcellia hadde produksjon på Skøyen fram til 2012.

Virksomhet i Norge

I Norge hadde Alpharma produksjon i Oslo, Lier, Vennesla og Overhalla. I Oslo ble det produsert kjemiske komponenter til legemidler, samt fôrtilsetninger; i Lier (fra 1991) forskjellige ferdigvarer for apoteksalg. I Vennesla grunnla Apothekernes Laboratorium og Høie Fabrikker i 1938 bedriften Norgesplaster for produksjon av plaster og medisinsk tape, heleid av Alpharma fra 1995. I Overhalla overtok Alpharma i 1994 bedriften Biovet, som produserte fiskevaksiner mot blant annet kaldtvannsvibriose (hitrasyken) i lakseoppdrett.

Produkter

Legemiddelmerker som Alpharma produserte var blant annet Pinex, Anti-neuralgica, Bacimycin, Tonipan, Vitapan, Vitaplex, Diural, Apolar, Stesolid og Penicillin.

Norske A.L.Industrier ASA (AL-konsernet) kontrollerte Alpharma. A.L.Industrier var også heleier av norske Agrovekst, som innførte plantevernmidler. Selskapet omfattet også næringsmiddelbedriften Nopal og halvparten av bioteknologiselskapet Dynal Biotech, som laget monodisperse plastkuler, de såkalte Ugelstad-partiklene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg