Anna av Skottland og England var dronning av Skottland og England, datter av Frederik 2 av Danmark-Norge, ektet i november 1589 i Oslo Maria Stuarts sønn, Jakob 6 av Skottland, som 1603 også ble konge i England (Jakob 1). I sitt ekteskap ble hun stammor for de senere konger av huset Stuart.

Initiativet til et giftermål mellom det skotske og danske kongehus kom fra skotsk side, og hadde trolig sin bakgrunn i forhandlinger om innløsning av det pantsatte norsk-danske skattland Orknøyene. Frederik 2 satte seg imot, men traktaten kom i stand med dronning Sofies godkjenning etter kongens død.

Den formelle vielsen fant sted på Kronborg slott med den skotske jarlen George Keith som kong Jakobs stedfortreder. Under overfarten fra København til Skottland kom skipet ut for storm og søkte havn i Oslo. Hit kom så Jacob selv for å hente bruden hjem, og bryllup ble feiret under deres opphold i byen.

Som dronning av Skottland og fra 1603 også England var Anna mest opptatt av hofflivet med dets forlystelser, bl.a. tok hun initiativ til oppførelsen av en rekke storslåtte maskespill. Et minne om hennes interesse for kunst og arkitektur er Queen's House i Greenwich, et av Storbritannias viktigste klassisistiske byggverk, tegnet av arkitekten Inigo Jones på dronningens bestilling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

13. desember 2015 skrev Sverre Olav Lundal

I norske artiklar står det gjerne Anna om kongelege som i England heiter Anne. Utanlandske kongelege nan blir fornorska. Louis blir Ludvig og George blir Georg, men kvifor Anne blir til Anna forstår eg ikkje. I denne artikkelen blir det elles nytta både Anne og Anna.

13. desember 2015 svarte Peter Lunga

Godt poeng. Jeg har rettet opp og sørget for at det i hvertfall er konsekvent i artikkelen. Nå skal det riktignok sies at denne Anna var dansk, og den danske navneformen var Anna.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.