Faktaboks

Anna av Skottland og England

Anna av Danmark

engelsk Anne

Født
12. desember 1574, Skanderborg slott, Skanderborg, Danmark
Død
2. mars 1619, Hampton Court Palace, London, England
Anna av Skottland og England

Anna var dronning av Skottland og England gjennom sitt ekteskap med Jakob 1. av England (Jakob 6. av Skottland). Hun var datter av Frederik 2 av Danmark-Norge.

I sitt ekteskap ble hun stammor for de senere kongene av huset Stuart.

Giftermål med Jakob 1./Jakob 6.

I november 1589 i Oslo ble Anna gift med Maria Stuarts sønn, Jakob 6. av Skottland, som i 1603 også ble konge i England som Jakob 1.

Initiativet til et giftermål mellom det skotske og danske kongehuset kom fra skotsk side, og hadde trolig sin bakgrunn i forhandlinger om innløsning av det pantsatte norsk-danske skattlandet Orknøyene. Frederik 2. satte seg imot, men traktaten kom i stand med dronning Sofies godkjenning etter kongens død.

Den formelle vielsen fant sted på Kronborg slott med den skotske jarlen George Keith som kong Jakobs stedfortreder. Under overfarten fra København til Skottland kom skipet ut for storm og søkte havn i Oslo. Hit kom så Jacob selv for å hente bruden hjem, og bryllup ble feiret under deres opphold i byen.

Dronning av Skottland og England

Som dronning av Skottland og fra 1603 også England var Anna mest opptatt av hofflivet med dets forlystelser, blant annet tok hun initiativ til oppførelsen av en rekke storslåtte maskespill (masques).

Et minne om hennes interesse for kunst og arkitektur er Queen's House i Greenwich, et av Storbritannias viktigste klassisistiske byggverk, tegnet av arkitekten Inigo Jones på dronningens bestilling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

I norske artiklar står det gjerne Anna om kongelege som i England heiter Anne. Utanlandske kongelege nan blir fornorska. Louis blir Ludvig og George blir Georg, men kvifor Anne blir til Anna forstår eg ikkje. I denne artikkelen blir det elles nytta både Anne og Anna.

svarte Peter Sigurdson Lunga

Godt poeng. Jeg har rettet opp og sørget for at det i hvertfall er konsekvent i artikkelen. Nå skal det riktignok sies at denne Anna var dansk, og den danske navneformen var Anna.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg