Inigo Jones

Faktaboks

Uttale
dʒounz
Født
1573
Død
1652

Inigo Jones. Queen’s House, Greenwich, sett fra øst. Tegnet 1616, fullført 1635.

Inigo Jones av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Inigo Jones, engelsk arkitekt og teaterdekoratør. Under et lengre opphold i Italia fattet han sterk interesse for arkitekten Palladios arbeider, og innførte senere de palladianske arkitekturidealer i England. I 1603 reiste han antagelig til Danmark, hvor han kan ha utført arbeider for Christian 4. 1605–40 var han virksom som teaterdekoratør ved det engelske hoff. Man kjenner arkitekturtegninger fra hans hånd allerede fra 1608. I 1609 besøkte han Frankrike, og 1613 drog han til Italia. I 1615 ble han utnevnt til inspektør for de kongelige bygninger.

Verker

Hans arbeider Queen's House, Greenwich (1616–35), og Banqueting House, Whitehall (1619–22), var i sin klassisisme revolusjonerende i engelsk arkitektur. Banqueting House var det eneste av et planlagt kolossalt palassanlegg som ble oppført. Av andre verker kan nevnes The Queen's Chapel ved Saint James' Palace (1623–27), søylefronten til Saint Paul's Cathedral (påbegynt 1533, brent 1666), reguleringen av Covent Garden (1630-årene), alle i London, og arbeider ved Wilton House, Wiltshire (1649–52).

Hans assistent John Webb utgav etter hans død Jones' studier av Stonehenge basert på hans notater.

Stil

Selv om Jones baserte sin arkitektur på Palladios, representerer den en selvstendig utforming og sammenstilling av motiver, og karakteriseres ved bruk av klare bygningsvolumer, midtpartier ofte aksentuert ved søyler og en kombinasjon av glatte flater og rustika. Hans interiører er i sin proporsjonering ofte basert på en eller to kuber.

Betydning

Jones' innflytelse på engelsk arkitektur har vært betydelig. Som formidler av palladianismen har han særlig spilt stor rolle for 1700-tallets arkitekter som Lord Burlington og William Kent.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg