Faktaboks

Simone Young

Simone Margaret Young

Uttale
jʌŋ
Født
2. mars 1961, Sydney, Australia
Simone Young, 2010
Simone Young, 2010
Av /Hamburgische Staatsoper 𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Simone Young er en australsk dirigent, en av de ledende i sin generasjon. Hun var sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester i 1999–2002 og musikksjef i Hamburg i 2005–2015. Young er engasjert som sjefdirigent ved Sydney Symphony Orchestra fra 2022.

Utdannelse

Young fikk klaverundervisning fra ung alder, ble utdannet ved musikkonservatoriet i hjembyen Sydney og begynte sin musikerkarriere som repetitør ved Opera Australia. Her samarbeidet hun med dirigenter som Charles Mackerras og Richard Bonynge.

Karriere

Young dirigerte sin første operaforestilling ved Operaen i Sydney i 1985. I 1986 ble hun den yngste personen og den første kvinnen som hadde fast dirigentpost ved Opera Australia. Hun var assistent for James Conlon ved Operaen i Köln og for Daniel Barenboim ved Staatsoper Berlin og Festspillene i Bayreuth.

I 1989 dirigerte hun Oslo Sommeroperas oppsetning av Ariadne auf Naxos av Richard Strauss med stor suksess. Hun var sjefdirigent og kunstnerisk leder for Bergen Filharmoniske Orkester i 1999–2002, men tiden hennes her ble turbulent og endte i konflikter.

I 1993 gjestet hun ved Wiener Staatsoper for første gang, og i november 2005 dirigerte hun Wienerfilharmonien på konsert, begge ganger som første kvinne. Young beholdt også en nær kontakt med hjemlandet, og var blant annet musikksjef for Opera Australia i Sydney 2001–2003.

Young var generalmusikkdirektør i Hamburg i 2005–2015. Her var kjernen i hennes repertoar verker fra romantikken, særlig Richard Wagner, Anton Bruckner, Johannes Brahms og Richard Strauss, foruten Giuseppe Verdi. Ved Richard Wagners 200-årsjubileum i 2013 dirigerte hun alle de ti Wagner-operaene som tilhører kjernerepertoaret. Ved Verdis 200-årsjubileum samme år dirigerte hun de sjeldent fremførte operaene I lombardi, I due Foscari og La battaglia di Legnano.

Hun var samtidig første gjestedirigent ved Gulbenkian-orkesteret i Lisboa i 2007–2012.

Innspillinger

Simone Young har gjort flere bemerkede innspillinger, hovedsakelig med Philharmoniker Hamburg i romantisk og senromantisk repertoar og for det tyske selskapet Oehms Classics.

Innspillingene teller blant annet Der Ring des Nibelungen av Richard Wagner, operaen Jødinnen av Fromental Halévy og symfoniene til Anton Bruckner og Johannes Brahms.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg