Simone Young, australsk dirigent, en av de ledende i sin generasjon, var 2005–15 musikksjef i Hamburg og er fast gjest ved flere ledende orkestre og operahus.  

Young fikk klaverundervisning fra ung alder, ble utdannet ved Musikkonservatoriet i hjembyen Sydney og begynte sin musikerkarriere som repetitør ved Opera Australia. Her samarbeidet hun med blant andre Charles Mackerras og Richard Bonynge. Hun dirigerte sin første operaforestilling ved Operaen i Sydney i 1985.

Young ble assistent for Daniel Barenboim ved Staatsoper Berlin og Festspillene i Bayreuth. I 1989 dirigerte hun Oslo Sommeroperas oppsetning av Ariadne auf Naxos av Richard Strauss med stor suksess. Hun var sjefdirigent og kunstnerisk leder for Bergen Filharmoniske Orkester 1999–2002, men hennes tid her ble turbulent og endte i konflikter.

I 1993 gjestet hun ved Wiener Staatsoper for første gang og i november 2005 dirigerte hun Wienerfilharmonien på konsert, begge ganger som den første kvinnelige dirigent. Young har beholdt en nær kontakt med hjemlandet, og var blant annet musikksjef for Opera Australia i Sydney 2001–03.

Young var Generalmusikdirektor i Hamburg 2005–15. Kjernen i hennes repertoar som opera- og konsertdirigent har vært verker fra romantikken, særlig Wagner, Bruckner, Brahms og Richard Strauss, foruten Giuseppe Verdi. Ved Richard Wagners 200-årsjubileum i 2013 dirigerte hun de ti operaene av ham som normalt er på repertoaret, og ved Verdis 200-årsjubileum samme år dirigerte hun de sjeldent fremførte operaene I lombardi, I due Foscari og La battaglia di Legnano.

Hun har gjort flere bemerkede innspillinger, hovedsakelig med verker av Wagner, Bruckner og Brahms. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.