Andfjorden

Artikkelstart

Andfjorden er et havstykke på grensen mellom Andøya (Nordland) i vest og Senja, Bjarkøya, Grytøya og en rekke andre, mindre øyer (Troms og Finnmark) i øst. Andfjorden er rundt 30 kilometer bred, 60 kilometer lang og har en største dybde på 509 meter. Den fører i sør over i Kvæfjorden og Gullesfjorden som skjærer seg dypt inn i Hinnøya i Sortland kommune i Nordland og Kvæfjord kommune i Troms og Finnmark fylke.

I 2018 ble det startet et utredningsarbeid med sikte på vern av et sjøområde på i alt 1964 kvadratkilometer. Dette omfatter ytre del av Andfjorden og et område nordvest for munningen av fjorden, til dels vest for Andenes, det såkalte Andøyatransektet. I verneområdet finnes en rekke helt spesielle naturtyper, blant annet Bleiksdjupet, rundt 20 kilometer nordvest for BleikAndøya, med Europas dypeste undersjøiske canyon, nesten tusen meters dyp.

Innerst i Andfjorden fins én av bare fem bambuskorallskoger i hele verden, og ved Steinavær i den ytre delen av fjorden finnes et av Norges fineste og best bevarte korallrev.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg