Gullesfjorden

Gullesfjorden sett nordover fra Gullesfjordbotn vinterstid. Rv.85 til Harstad tar av fra E10 like utenfor høyre bildekant, runder fjordbotnen og følger fjordens vestbredd nordover.

Artikkelstart

Gullesfjorden er en smal fjord i Kvæfjord kommune i Troms. Den skjærer seg fra Kvæfjorden i sørlig retning inn mellom fjellene på Hinnøya; ca. 35 km lang. Fjorden har bratte sider med spredt bosetning. På vestsiden av fjorden fører Rv.83 til Harstad.

Gullesfjorden har tradisjonelt hatt så stort innsig av skrei at fjordbefolkninga ikke behøvde å reise til Lofoten. Dette er bakgrunnen for det nordsamiske navnet på fjorden som er Guollesvuotna, direkte oversatt 'fiskerik fjord'. Om vinteren fryser innerste delen av fjorden, og isfiske her er fortsatt en populær aktivitet. Fiske med garn under isen var en viktig del av sjølberginga tidligere, og bedrives fortsatt av noen få.

Navnet er i norrønt Gullholmsfjǫrður, etter gården Gullholmen utenfor munningen. Førsteleddet sikter antagelig til glinsende eller rødlig berg. På nordsamisk kalles fjorden for Guollesvuotna, av guolli, 'fisk' og vuotna, 'fjord'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg