Anderssen & Voll
Anderssen & Voll
Anderssen & Voll
Av .

Anderssen & Voll er et norsk designstudio. Firmaet ble etablert i 2009 av duoen Torbjørn Anderssen og Espen Voll. Begge var tidligere gründere og designere bak det kjente norske designfellesskapet Norway Says, som hadde sitt virke fra 1999 til 2009.

Hovedaktiviteten til Anderssen & Voll er møbeldesign, men virkefeltet spenner fra interiørtekstiler og belysning på den ene siden til mer klassisk industridesign, som for eksempel støpejernsovnen F305 for norske Jøtul på den andre siden.

Internasjonal anerkjennelse

Tibu for Magis
Tibu for Magis
Tibu for Magis
Av .

Firmaet har høstet både nasjonal og internasjonal anerkjennelse med sine produkter. De designer for noen av de fremste merkevarene innen sitt fagområde i Europa, som Erik Jørgensen, Foscarini, Kvadrat, Lapalma og Hay.

Møbelserien Outline for Muuto omfavner modernismens geometriske formspråk og minimalistiske uttrykk. En moderne designklassiker er deres lysestake Float. Som navnet tilsier er inntrykket at objektet flyter, som en pram på grunt vann. Anderssen & Voll har spilt en nøkkelrolle i defineringen av innholdet i begrepet New Nordic.

Et annet høydepunkt er Tibu for italienske Magis, som ble lansert ved møbelmessen i Milano i april 2014. Barkrakkens stilrene konstruksjon er en videreføring av funksjonalismens saklighet.

Anderssen & Voll har med kommunikasjonsproduktet Filip for Filip Technologies også designet verdens første godkjente mobiltelefon som kan bæres rett på kroppen.

Norske samarbeidspartnere

Anderssen & Voll samarbeider med flere sentrale norske produsenter, som Jøtul, Fjordfiesta og Røros Tweed. En av deres første oppdragsgivere var LK Hjelle. Til landskapshotellet Juvet i Valldal designet de Eva, en modernistisk tolkning av kubbestolen. For Røros Tweed har de designet mønster til pledd, puter og sitteunderlag. Lynild har røtter i fortiden, samtidig som det oppleves kontemporært.

I 2022 lanserte Vestre loungestolen Kinn. Den bygger videre på serien med samme navn. Stolen er et utemøbel, men har et uttrykk og tilsvarende kvaliteter som innemøbler i stilperioden Scandinavian design.

Modig formspråk

Float for Muuto
Float for Muuto
Float for Muuto
Av .

Anderssen & Voll viser gjennom sine produkter et sterkt og tydelig formspråk med god materialfølelse. Deres formspråk vipper mellom minimalistisk og nordisk, samtidig som det ofte er fargesterkt og lekent.

Nordisk design

Anderssen & Volls filosofi baseres på at designet skal stå som en eksponent for kulturelle strømninger i sin samtid. Designet skal aktualisere produktene i innhold og form slik at de blir meningsfulle, attraktive, miljøvennlige og eksportverdige.

Nedre Foss

Lysestake
Lysestake av Anderssen & Voll. Modell: Ildhane. Produsert av Nedre Foss
Lysestake

Anderssen & Voll har et eget produksjonsselskap – Nedre Foss. Det tar utgangspunkt i bærekraftige objekter til hjemmet. Deres første produkt var Ildhane. Lysestaken i støpejern er en subtil kombinasjon av gammel og ny form. De forklarer at objektene skal stå seg i minst 100 år og at de skulpturale kvalitetene er sidestilt med bruksaspektet uansett skiftende trender. I tillegg til designduoen er det andre som tegner produkter for Nedre Foss, blant annet Jin Kuramato og Sigve Knutson.

Siden 2003 har duoen deltatt med produkter i internasjonale utstillinger, som for eksempel 100% Norway i London og Salone del mobile i Milano.

Designpriser

  • Designprisen 2010, fra Norske Industridesignere og NTNU
  • Årets Designere 2011, Bo Bedre

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Linder, Mats (2020). Norsk design og kunsthåndverk A til Å, Solum Bokvennen

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg