Espen Voll er en norsk designer. Han var med på starte designgruppen Norway Says som blant annet designet møbler for Hjelle og IKEA. 2009 etablert han firmaet Andersen og Voll, som har vunnet priser for møbelserien EVA. Voll har også deltatt i firmaet Vestre sin utvikling av møbelserien April Go, som har satt sitt preg på mange offentlige uterom.

Voll er utdannet ved NTNU og ved Statens håndverks- og kunstindustriskole Oslo i 1994, siden ved Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam.

Espen Voll var med på å starte designgruppen Norway Says i 2002 sammen med Andreas Engesvik og Torbjørn Anderssen. I 2004 ble denne gruppen, som den første norske designgruppe, engasjert av IKEA. Espen Voll har også vært engasjert som scenograf for flere artister som Mari Boine, Nils Petter Molvær og Sondre Bratland for Kirkelig Kulturverksted.

Med Norway Says vant Voll mange priser, spesielt innen møbeldesign, og mest i samarbeid med L.K. Hjelle. Norway Says har som gruppe også mottatt en rekke priser, deriblant den svenske Bruno Mathsson-prisen i 2004. I 2005 fikk Voll sammen med Norway Says Merket for god design for mp3-spilleren Asono Mica. Han vant også priser for en stol for Nasjonalmuseet og tekstildesign for Gudbrandsdalen Uldvarefabrik A/S. I 2007 ble han sammen med Torbjørn Anderssen og Andreas Engesvik tildelt den prestisjetunge svenske designprisen Torsten och Wanja Söderbergs pris.

Etter nesten ti år, høsten 2009, oppløste designerne Norway Says og avsluttet samarbeidet. Samme høst startet Espen Voll og Torbjørn Anderssen opp designfirmaet Anderssen & Voll. Året etter vant den nyetablerte duoen Designprisen fra Norske Industridesignere og NTNU (2010) for møbelserien EVA. I 2011 ble Anderssen & Voll kåret til årets designere i Bo Bedre.

Espen Voll har gjennom 16 år designet utemøbler for den norske produsenten Vestre sammen med Tore Borgersen og Michael Olofsson, og har på den måten satt sitt preg på mange av landets offentlige uterom.

  • Yvenes, Marianne og Widar Halén. Norway Says 10. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Oslo, 2009.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

1. oktober 2013 skrev Espen Voll

Espen Voll er født 15 september 1965.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.