Sittemøbel
Benken Hvilan er blitt en del av bybildet rundt omkring i Norge.
Benk
Benken Dialog til Allan Hagerup er et fint eksempel på møbeldesign som fører folk sammen.

Vestre er en ledende norsk produsent av utemøbler. De satser på design og bærekraftig produksjon. Firmaets mest kjente produkt er benken Hvilan som er å finne svært mange steder i Norge.

Vestre AS hadde i 2020 107,9 millioner i driftsinntekter, som er mer enn dobbelt sammenlignet med 2014 (47,6 millioner). Jan Christian Vestre var daglig leder for firmaet til 2021 da han ble statsråd for Arbeiderpartiet i Jonas Gahr Støres regjering.

Etablering

I 1947 startet den tidligere sjømannen Johannes Vestre et mekanisk verksted i Haugesund. Under kummerlige forhold produserte Vestre enkle rørkonstruksjoner, sagklemmer og parkbenker til Rådhusplassen i Haugesund. Snart begynte man å lage lekeapparater til Haugesunds offentlige lekeplasser. På midten av 1950-tallet utviklet firmaet også gymnastikkapparater.

Historikk

Mosjonsapparater

I etterkrigstiden økte fokus på helse, velvære og mosjon. Ulike mosjons- og styrkeapparater ble solgt på postordre. På skolene ble det installert gymnastikkapparater.

Vestre solgte et stort utvalg gymnastikkapparater som ble kalt Normal, og i 1957 presenterte bedriften Unikum-apparatet. Unikum besto av et stativ der man kunne henge opp alt fra tau, turnringer og taustiger. Stativets ramme var på to ganger fire meter og kunne slås sammen slik at den ble til en «mobil gymsal». Etter hvert var Unikum å finne over hele landet, og førte til at Vestre blomstret økonomisk.

Firmaet laget også en egen reklameavis som het Unikumposten. Den ble sendt ut i 30 000 eksemplarer i både Norge og Sverige. I løpet av tolv måneder fra 1966 til 1967 solgte Vestre i alt 16 000 ribbevegger.

I 1979 tok Johannes Vestres sønn Jan Vestre over som daglig leder.

Utendørs designklassiker

I 1980 utlyste Vestre en idékonkurranse for benker og bord til utendørsbruk. Tredjeplassen gikk til Jahn Aamodt, Geir Øxseth, Kai Moe og Svein Knutsen for utkastet til benken Arkitekt. Det viste seg snart at designernes benk var bedre egnet til masseproduksjon enn de to andre premierte forslagene. Den var blant annet mulig å stable, noe som gjorde transport og lagring lettere.

Benken fikk navnet Hvilan da den ble satt i produksjon. Den ble utført i pulverlakkert, tykt stålrør og impregnert furu. Det utradisjonelle utseendet førte først til at den ble dårlig mottatt av interiør- og landskapsarkitekter. Men etter en tid snudde tendensen, og fordelene med Hvilan ble fremhevet. Vestre fikk også gode mottakelser på internasjonale messer. I 1987 ble Vestre tildelt Merket for god design for Hvilan.

Konkurs og nyetablering

Avfallsbeholder
Avfallsbeholderen City er gjennom årene blitt videreutviklet. Her som City recycle med eget kammer for drikkeemballasje og askebeger på toppen.

1980-tallet var et ekspansivt tiår, også for Vestre. I 1986 gikk firmaet fra 35 til 83 ansatte i løpet av ett år, blant annet på grunn av økt eksport. Samtidig var det for mange ulønnsomme prosjekter, og i 1988 gikk Vestre konkurs.

Kort tid etter konkursen i 1988 etablerte Jan Vestre, Jahn Aamodt og Harald Obrestad det nye firmaet Vestre Reime. De overtok mange av Vestres kontrakter og produksjon. Grunnlaget for veksten var benken Hvilan som da omsatte for rundt tre millioner kroner per år.

Aamodt utviklet også nye produkter, som avfallsbeholderen City. Den er formet som en sirkelrund søyle med to store åpninger for avfall. Designet er tydelig, men samtidig nøytralt slik at det på en elegant måte sklir inn i bybildet. Da Vestre Reime vant en anbudskonkurranse om avfallsbeholdere, utlyst av Oslo Sporveier i 1994, snudde økonomien.

I 1995 ble Jan Vestre eneeier av firmaet, og i 1999 ble firmanavnet endret til Vestre AS.

Vroom

Modulbasert benk
Vroom fikk Merket for god design 2000.

Møbelkolleksjonen Vroom var et resultat av Statens designkonkurranse «Møblering langs veien», arrangert av Kulturdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og energidepartementet og Vegdirektoratet i 1996. Konkurransen ble vunnet av de tre studentene Espen Voll, Tore Borgersen og Michael Olofsson.

Vroom var ferdig for levering til kundene i 1997, og etter en del utbedringer mottok Vroom Merket for god design i år 2000. Vroom produseres i varmforsinket stål og furu, i natur eller farge. Systemet er modulbasert og kan varieres nærmest i det uendelige.

Design på 2000-tallet

Kombinasjonsmøbel
Møbelkolleksjonen Code til Johan Verde og Hong Ngo-Aandal leker med grunnformer og har en fargesterk palett.

I 2012 ble Jan Christian Vestre (født 1986) styreleder for Vestre. Vestre rekrutterer også unge designere til nye prosjekter for å vitalisere firmaet.

Kristine Five Melvær har med POP skapt en kolleksjon som både er minimalistisk og leken, og har referanser til både Scandinavian design og japansk minimalisme. Den består av benker, bord, espalierer og plantekasser. Hennes espalierer skaper i uterommet på en taktil måte rom i rommet.

Et av Vestres mest subtile produkter er benken Dialog av Allan Hagerup. Den består av fire tykke trestykker som former både ben og sete. På de ytre trestykkene er det innsnevringer i setet. Utformingen baseres på det gamle sittemøbelet kåsøs som inviterer til intime samtaler mellom to personer – dialog. Hagerup har også formgitt avfallsbeholderen Dialog 100. Åpningen på toppen er med en lignende bølgeform som på benken.

Johan Verde og Hong Ngo-Aandal har utformet kolleksjonen Code. Den består av benkebord, stoler, bord og plantekasser. Mest spennende av møblene er benkebordet med rombeformet underdel i lakkert metall. Det er et kombinasjonsmøbel som fungerer som et uformelt treffpunkt.

Times Square

Utemøbel

April Go til Voll, Borgersen og Olofsson tar Vestre og norsk design til verdensmetropolen New York og Times Square.

I 2016 ble Vestre kontaktet av arkitekturkontoret Snøhetta som trengte nye stabelbare utemøbler til oppdraget med å møblere Times Square. Til dette prosjektet utviklet Vestre en ny variant av kolleksjonen April som ble hetende April Go.Kolleksjonen er inspirert av skandinavisk 1950-tallsdesign, og ideer om et inkluderende uterom. Formgiverne var trioen Espen Voll, Tore Borgersen og Michael Olofsson. De første møblene ble levert våren 2017.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Nedregård, Renate (2017). Vestre: Folk + Form, Forlaget Press
  • Svanemyr, Sara (2016). – Norsk design kan bli den nye oljen, E24
  • Gusrud, Svein og Mats Linder (2017). Norske stoler, Solum Bokvennen

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg