Skattemelding, den redegjørelse på fastsatt formular som en skattyter skal sende over sine formues- og inntektsforhold. Systemet med selvangivelse ble innført 1911, i 2017 ble navnet endre til skattemelding.

Alle som har hatt inntekt eller formue som de er skattepliktige for her i landet (unntatt sjømenn bosatt i utlandet), har plikt til å levere skattemelding. Pensjonister som ikke har annen inntekt eller formue av betydning, er fritatt. Alle har imidlertid rett til å levere skattemelding, selv om man ikke er pliktig. Ektefeller kan levere felles skattemelding.

Tidligere måtte selvangivelsen være innlevert innen utgangen av januar måned, men etter at likningsmyndighetene fra 1998 leverte forhåndsutfylte (delvis utfylte) selvangivelser, ble fristen flyttet til utgangen av april. Skattepliktige selskaper, boer og skattytere som er pålagt regnskapsplikt, har frist til utgangen av mai. Det kan søkes om utsettelse.

I tråd med den teknologiske utviklingen, har flere skattytere kunnet levere selvangivelsen elektronisk. I 2006 ble mer enn 2,3 mill. selvangivelser levert elektronisk (62 %, mot 55 % i 2005).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

11. mai 2017 skrev Sverre Olav Lundal

Denne artikkelen manglar mykje på å vera oppdatert. M.a. kjem det ikkje fram at lønstakarar og pensjonistar ikkje treng å levera skattemelding dersom opplysningane i den den tilsende (papir eller elektronisk) skattemeldinga er korrekte og fullstendige

23. mai 2017 svarte Stig Arild Pettersen

Hei, Sverre Olav. Vi jobber med å finne rett fagansvarlig til å oppdatere hele denne kategorien, og tar med oss dine kommentarer videre i prosessen. Hilsen Stig Arild i redaksjonen.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.