skattemelding

Skattemelding, den redegjørelse på fastsatt formular som en skattyter skal sende over sine formues- og inntektsforhold. Systemet med selvangivelse ble innført 1911, i 2017 ble navnet endret til skattemelding.

Faktaboks

Også kjent som

selvangivelse

Alle som har hatt inntekt eller formue som de er skattepliktige for her i landet (unntatt sjømenn bosatt i utlandet), har plikt til å levere skattemelding. Pensjonister som ikke har annen inntekt eller formue av betydning, er fritatt. Alle har imidlertid rett til å levere skattemelding, selv om man ikke er pliktig. Ektefeller kan levere felles skattemelding.

Tidligere måtte selvangivelsen være innlevert innen utgangen av januar måned, men etter at likningsmyndighetene fra 1998 leverte forhåndsutfylte (delvis utfylte) selvangivelser, ble fristen flyttet til utgangen av april. Skattepliktige selskaper, boer og skattytere som er pålagt regnskapsplikt, har frist til utgangen av mai. Det kan søkes om utsettelse.

I tråd med den teknologiske utviklingen, har flere skattytere kunnet levere selvangivelsen elektronisk. I 2006 ble mer enn 2,3 mill. selvangivelser levert elektronisk (62 %, mot 55 % i 2005).

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

Denne artikkelen manglar mykje på å vera oppdatert. M.a. kjem det ikkje fram at lønstakarar og pensjonistar ikkje treng å levera skattemelding dersom opplysningane i den den tilsende (papir eller elektronisk) skattemeldinga er korrekte og fullstendige

svarte Stig Arild Pettersen

Hei, Sverre Olav. Vi jobber med å finne rett fagansvarlig til å oppdatere hele denne kategorien, og tar med oss dine kommentarer videre i prosessen. Hilsen Stig Arild i redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg