Faktaboks

Alfred von Schlieffen
Uttale
ʃlˈi-
Født
28. februar 1833, Berlin
Død
4. januar 1913, Berlin
Alfred von Schlieffen
Alfred von Schlieffen utarbeidet den tyske invasjonsplanen av Frankrike og Belgia ved utbruddet av første verdenskrig i 1914.
Av .

Alfred von Schlieffen var en tysk offiser, kjent for den militære Schlieffenplanen som skulle muliggjøre tysk seier i en europeisk storkrig, og som til dels ble benyttet ved oppstarten av første verdenskrig.

Von Schlieffen tjenestegjorde i en rekke av Preussens konflikter, blant annet den fransk-tyske krig fra 1870 til 1871, og overtok i 1891 som generalstabssjef i det samlede Tyskland.

Landet satt mellom to tradisjonelle fiender, Russland og Frankrike. Det var klart at en krig på fronter ikke ville ha vært bærekraftig, og Schlieffens løsning var å angripe Frankrike først for å slå dem ut av en eventuell krig. Han foreslo et raskt angrep gjennom Belgia, og deretter å svinge styrkene mot Paris. Et raskt utfall i vest ville frigjøre Tyskland til å konsentrere seg om Russland i øst.

Schlieffenplanen ble til en viss grad ble fulgt ved utbruddet av den første verdenskrig, ni år etter at von Schlieffen selv hadde trukket seg tilbake fra aktiv tjeneste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg