Alfred von Schlieffen

Faktaboks

Alfred von Schlieffen
uttale:
ʃlˈi-
født:
28. februar 1833, Berlin
død:
4. januar 1913, Berlin
Alfred von Schlieffen utarbeidet den tyske invasjonsplanen av Frankrike og Belgia ved utbruddet av første verdenskrig i 1914.
Av .

Alfred von Schlieffen var en tysk offiser, kjent for den militære Schlieffenplanen som skulle muliggjøre tysk seier i en europeisk storkrig, og som til dels ble benyttet ved oppstarten av første verdenskrig.

Von Schlieffen tjenestegjorde i en rekke av Preussens konflikter, blant annet den fransk-tyske krig fra 1870 til 1871, og overtok i 1891 som generalstabssjef i det samlede Tyskland.

Landet satt mellom to tradisjonelle fiender, Russland og Frankrike. Det var klart at en krig på fronter ikke ville ha vært bærekraftig, og Schlieffens løsning var å angripe Frankrike først for å slå dem ut av en eventuell krig. Han foreslo et raskt angrep gjennom Belgia, og deretter å svinge styrkene mot Paris. Et raskt utfall i vest ville frigjøre Tyskland til å konsentrere seg om Russland i øst.

Schlieffenplanen ble til en viss grad ble fulgt ved utbruddet av den første verdenskrig, ni år etter at von Schlieffen selv hadde trukket seg tilbake fra aktiv tjeneste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg