Alfred Tennyson

Faktaboks

Uttale
tˈenisən
Alfred Tennyson
Lord
Født
1809
Død
1892

Alfred Lord Tennyson. Etter oljemaleri av S. Laurence.

Alfred Lord Tennyson av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Alfred Tennyson, britisk lyriker, en av victoriatidens mest ruvende skikkelser; studerte i Cambridge, og fikk viktige intellektuelle impulser der. Han kom til å leve i en nesten permanent troskrise, som gjenspeiler seg i mye av hans diktning. Tennyson var evolusjonist lenge før Darwin, men hans fremskrittsoptimisme ble i senere år avløst av skepsis og pessimisme. Som lyriker var han arvtager etter de store romantikere, med en avdempet opprørstrang og uvanlig sterk sans for det maleriske. I metrisk mesterskap er han uovertruffen.

I 1830 utgav han Poems, Chiefly Lyrical, som fikk hard kritikk. Nye samlinger Poems 1833 og 1842 viser sterk modning og inneholder mange av hans mest kjente dikt, som The Lady of Shalott, The Lotos-Eaters, Ulysses og Locksley Hall. The Princess (1847) er et verseventyr om kvinnesaken, med lyriske innslag. I disse årene skrev Tennyson også på et langt, religiøst og filosofisk grublende minnedikt, In Memoriam, som han påbegynte under sjokket av vennen Arthur Hallams plutselige død i 1833. Det utkom i 1850, to uker før hans lenge utsatte giftermål med Emily Sellwood. Diktet vakte stor oppsikt, og førte til at dronningen samme år utnevnte Tennyson til Poet Laureate etter Wordsworth.

Fra nå av var han nasjonens dikter og profet. Han refset tidens materialisme, og under Krimkrigen hevdet han at krigen kunne medføre en moralsk og åndelig lutring for folket. Men først og fremst skapte han en stor nasjonal diktsyklus, Idylls of the King (1859–85; norsk overs. ved Andreas Munch 1876), en viktoriansk gjendiktning av Arthur-legendene, gjennomglødet av moralsk idealisme. Blant hans øvrige dikt kan nevnes det romantisk-tragiske «monodrama» Maud (1855), det episke Enoch Arden (1864; norsk overs. ved A. Munch 1886), og samlingene Locksley Hall Sixty Years After (1886) og Demeter and Other Poems (1889). Fra 1875 og utover forsøkte han seg med en rekke versdramaer, som ikke gjorde lykke på scenen. Tennyson førte et stille og tilbaketrukket liv. I 1884 ble han adlet. The Letters of A. L. T. ble utgitt i 3 bind 1982–90.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg