Alf Næsheim, norsk prisbelønt tegner, akvarellmaler, grafiker og forfatter, særlig kjent for sine Kristiania-tegninger og for sine illustrerte avisartikler.

Han var utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, ved Académie de la Grande Chaumière i Paris (1947) og ved Goldsmiths College of Art i London (1951). Fra 1945 hadde han tegneoppdrag for Aftenposten/A-magasinet, rundt 1950 for aftenavisen Stavangeren og 1968-81 leverte han sportstegninger til Dagbladet. Han arbeidet en periode i et reklamebyrå, før han fra 1966 ble frilanser.

Etter hvert spesialiserte han seg på å skrive kulturhistoriske artikler illustrert med egne tegninger; slike publiserte han i Stavanger Aftenblad, Jærbladet og ikke minst i Aftenposten. Fra 1986 og 10 år fremover tegnet og beskrev han etter grundig research mer enn 550 gamle hus og bygårder i Oslo. Disse stod på trykk i avisens aftennummer om lørdagene, og ble utgitt i bokform 1986-95 med tittelen Kristiania i Oslo - Hovedstadsvandringer med skisseblokk. Disse 10 bøkene med register i siste bind er en god kilde til informasjon om byens gamle bygningsarv.

I 1992 mottok han Oslo Bys Kunstnerpris for serien Kristiania i Oslo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

12. januar 2015 svarte Katrine Kalleklev

Takk for opplysningen, har nå ført det inn.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.