Faktaboks

Alf Næsheim

Alf Gabriel Næsheim

Født
18. februar 1926, Stavanger
Død
25. desember 2014, Bærum

Alf Næsheim var en norsk prisbelønt tegner, akvarellmaler, grafiker og forfatter, særlig kjent for sine tegninger og artikler om gamle hus og bygårder i Oslo.

Han var utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, ved Académie de la Grande Chaumière i Paris (1947) og ved Goldsmiths College of Art i London (1951). Fra 1945 hadde han tegneoppdrag for Aftenposten/A-magasinet, rundt 1950 for aftenavisen Stavangeren og i årene 1968–1981 leverte han sportstegninger til Dagbladet. Han arbeidet en periode i et reklamebyrå, før han fra 1966 ble frilanser.

Tekst og tegning

Etter hvert spesialiserte han seg på å skrive kulturhistoriske artikler illustrert med egne tegninger; slike publiserte han i Stavanger Aftenblad, Jærbladet og ikke minst i Aftenposten. Fra 1986 og 10 år fremover tegnet og beskrev han etter grundig research mer enn 550 gamle hus og bygårder i Oslo. Disse stod på trykk i avisens aftennummer om lørdagene, og ble utgitt i bokform i 1986–1995 med tittelen Kristiania i Oslo – Hovedstadsvandringer med skisseblokk. Disse 10 bøkene med register i siste bind er en god kilde til informasjon om byens gamle bygningsarv.

I 1992 mottok han Oslo Bys Kunstnerpris for serien Kristiania i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Alf Næsheim

Kommentarer (2)

svarte Katrine Kalleklev

Takk for opplysningen, har nå ført det inn.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg