Alf Andersen regnes som en av de fremste norske fløytister gjennom tidene. Han studerte hos Ørnulf Gulbransen i Oslo. Alf Andersen var knyttet til Kringkastingsorkestret som solofløytist fra 1946 til sin død i 1962. Han debuterte med Filharmonisk Selskaps Orkester i 1951, og opptrådte ofte som solist både i Norge og utlandet. I 1956 var han engasjert av Mozarteumorchester i Salzburg som solofløytist. Andersen var kjent for sin fremragende teknikk og en stor og edel tone. Hans repertoar omfavnet nærmest all fløytelitteratur, men han er kanskje mest kjent som en engasjert pådriver for samtidens musikk for fløyte. Med sin unike teknikk som ballast, var han i fremste rekke når det gjaldt å innstudere og tolke samtidsmusikk. Han bestilte Sonata for Solo Flute av Finn Mortensen, et verk han uroppførte i Universitetets aula i 1954. En av hans beste tolkninger er av Edgar Varèses Density 21.5. Han fikk også flere verker dedikert til seg, blant annet Sonata per flauto solo av den svenske komponisten Hilding Rosenberg, uroppført i 1960.

Alf Andersen mottok 1. pris i musikkonkurransen Councours de Genève i 1958. Samme år vant han Prinsesse Astrids musikkpris i Trondheim.

Alf Andersen døde bare 33 år gammel. To år etter hans bortgang skrev Arne Nordheim Epitaffio (gravskrift) for orkester og lydbånd til minne om ham.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.