Faktaboks

Aleksandr Lebed

Aleksandr Ivanovitsj Lebed

engelsk transkripsjon Aleksandr Ivanovich Lebed

Uttale
lˈebed
Født
20. april 1950, Novotsjerkassk, Sovjetunionen (nå Russland)
Død
28. april 2002, Abakan, Russland
Aleksandr Lebed
Aleksandr Lebed
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 2.0

Aleksandr Lebed var en russisk offiser og politiker.

Lebed hadde kommandoen over avdelinger i Afghanistan i 1981–1982 og i ulike konflikter i Transkaukasus i 1988–1990. Han spilte en viktig rolle under kuppet i august 1991 gjennom å organisere forsvaret av det russiske parlamentet. I 1992–1995 var han øverstkommanderende for den russiske 14. armé, basert i Transnistria-regionen i Moldova.

I 1995 ble Lebed valgt inn i Statsdumaen med støtte fra Kongressen av russiske samfunn (KRO). I 1996 ble han nummer tre i første runde av presidentvalget med 14,7 prosent oppslutning. Han ble utnevnt av Boris Jeltsin til sekretær for det innflytelsesrike sikkerhetsrådet. I august samme år lyktes det Lebed å forhandle frem en avtale med de tsjetsjenske separatistene som førte til en slutt på krigshandlingene og en russisk militær tilbaketrekning fra utbryterrepublikken Tsjetsjenia (Khasavjurt-avtalen), men ble avsatt to måneder senere. I 1998 ble han valgt til guvernør i Krasnojarsk i Sibir.

Lebed omkom i april 2002 i en helikopterulykke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg