Albert Bandura

Faktaboks

Albert Bandura
Født
4. desember 1925, Mundare, Canada
Død
26. juli 2021
Albert Bandura
Albert Bandura har i flere undersøkelser vist at observasjonslæring spiller en stor rolle for utvikling av blant annet aggresjon.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Albert Bandura var en amerikansk psykolog og professor ved Stanford University. Han er kjent for et syn på menneskets personlighet der læring, sosiale forhold og kognisjon er sentrale. Bandura var i mer enn 50 år en aktiv forsker og regnes blant de mest betydningsfulle psykologer i psykologiens historie.

Banduras posisjon ble tidlig omtalt som «sosial læringsteori», senere som «sosial-kognitiv teori». Ifølge Bandura etableres personligheten i stor grad gjennom modellæring eller observasjonslæring. Bandura har i flere undersøkelser vist at observasjonslæring spiller en viktig rolle for utvikling av blant annet aggresjon.

Et sentralt begrep hos Bandura er self-efficacy, personens tro på egen mestringsevne. Mestringstro er knyttet til spesifikke kompetanser og ferdigheter, og må skilles fra mestring i mer generell forstand. Eksempelvis kan en person ha lav tiltro til egen mestring i skolesammenheng (lav akademisk mestringstro), men høy til egne idrettsprestasjoner. I begge tilfeller vil mestringstroen påvirke prestasjon, ambisjoner og motivasjon.

Utvalgte verker

  • Principles of Behavior Modification, 1969
  • Aggression: A Social Learning Analysis, 1973
  • Social Foundations of Thought and Action : A Social Cognitive Theory, 1986

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg