Faktaboks

Albert Bandura
Født
4. desember 1925, Mundare, Canada
Død
26. juli 2021, Stanford, USA
Virke
psykolog
Albert Bandura
Albert Bandura har i flere undersøkelser vist at observasjonslæring spiller en stor rolle for utvikling av blant annet aggresjon.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Albert Bandura var en amerikansk psykolog og professor ved Stanford University. Han er kjent for et syn på menneskets personlighet der læring, sosiale forhold og kognisjon er sentrale. Bandura var i mer enn 50 år en aktiv forsker og regnes blant de mest betydningsfulle psykologer i psykologiens historie.

Banduras posisjon ble tidlig omtalt som «sosial læringsteori», senere som «sosial-kognitiv teori». Ifølge Bandura etableres personligheten i stor grad gjennom modellæring eller observasjonslæring. Bandura har i flere undersøkelser vist at observasjonslæring spiller en viktig rolle for utvikling av blant annet aggresjon.

Et sentralt begrep hos Bandura er self-efficacy, personens tro på egen mestringsevne. Mestringstro er knyttet til spesifikke kompetanser og ferdigheter, og må skilles fra mestring i mer generell forstand. Eksempelvis kan en person ha lav tiltro til egen mestring i skolesammenheng (lav akademisk mestringstro), men høy til egne idrettsprestasjoner. I begge tilfeller vil mestringstroen påvirke prestasjon, ambisjoner og motivasjon.

Utvalgte verker

  • Principles of Behavior Modification, 1969
  • Aggression: A Social Learning Analysis, 1973
  • Social Foundations of Thought and Action : A Social Cognitive Theory, 1986

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg