Agnete G. Haaland er en norsk skuespiller og regissør, som har vært teatersjef ved Den Nationale Scene fra 2012. Hun var ansatt ved Den Nationale Scene 1981–82 og ved Sogn og Fjordane Teater 1982–88, og har senere i hovedsak arbeidet som frilanser, blant annet gjennom friteatergruppen Thalias døtre, som hun selv var med på å etablere i 1990, og med engasjementer ved Hordaland Teater.

Haaland har vært aktiv i organisasjonsarbeid. Hun ledet Norsk Skuespillerforbund fra 2000 til 2011. I 2008 ble hun dessuten valgt til president i den internasjonale sammenslutningen av skuespillerforbund, FIA (Fédération Internationale des Acteurs), et verv hun hadde til 2012.

Haaland hadde i flere år hovedroller i lokalspillene Kinnaspelet og Mostraspelet, som hun senere også har regissert, og hun har lagt ned et stort arbeid for barneteater både som instruktør og skuespiller. Blant annet har hun spilt tittelrollene i Pippi Langstrømpe (Sogn og Fjordane Teater 1984) og Anne Franks dagbok (Sogn og Fjordane Teater 1987) og Dorothy i Trollmannen frå Oz (Riksteatret 1991), og hun har produsert og spilt i forestillinger innen Den kulturelle skolesekken.

I Thalias døtre har hun spilt en rekke egne soloforestillinger, blant annet Florence Nightingale – Kvinne i krig (1990), som ble vist i flere land, blant dem Sverige, Danmark, Finland, Spania, USA og Chile. I 1995 spilte hun Mozart i Mozart og Salieri av Pusjkin og i 1996 Kirsten Flagstad i Die Flagstad. Agnete Haaland tolket rollen som Nora i en kinesisk oppsetning av Ibsens Et dukkehjem på det kinesiske nasjonalteatret i Beijing i 1998. Oppsetningen ble gjenopptatt, på ny med Haaland i rollen, i 2006. Den ble også vist av kinesisk fjernsyn.

Haaland hadde rollen som Kamillas storesøster Sofie i filmene Kamilla og tyven og Kamilla og tyven II (1988 og 1989). Hun spilte Turid i TV-serien Vestavind i 1994–95 og har senere hatt TV-roller blant annet i seriene Blodsbånd (1998) og Fire høytider (2000).

Agnete G. Haaland er datter av skuespiller, regissør og teatersjef Anne Gullestad og gift med filmskaper og journalist Erling Borgen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.