Yola

Kartskisse med beliggenhet av Yola.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Yola, by i det østlige Nigeria og hovedstad i delstaten Adamawa, nær (cirka 57 kilometer fra) grensen til Kamerun i øst.

I historisk sammenheng har byen Yola røtter tilbake til 1800-tallet, da byen var en del av fulaniriket i det nordlige Nigeria. Byen ble okkupert av engelskmennene tidlig på 1900-tallet. Under kolonitiden ble hoveddelen av den økonomiske virksomheten i området flyttet nærmere elva Benue, til Jimeta som senere har vokst sammen med Yola til to deler av samme byområde.

I dag fungerer byen som administrasjonssenter for delstaten og som handelssted for jordbruksprodukter og for kveg. Yola har flyplass beliggende vest for byen (i vestkanten av Jimeta) betjent av inneriksfly med daglig forbindelse med Abuja og Lagos. Flyplassen er også en viktig base for the nigerianske flyvåpenet. Den nigerianske hæren har også en forlegning ved byen.

Byen har en rekke skoler og utdanningsinstitusjoner inklusive en teknologisk høyskole (universitet MAUTECH). Et amerikansk universitet, American University of Nigeria, er også forlagt til Yola.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg