Locator Map Yola-Nigeria
Kartskisse med beliggenhet av Yola.

Yola er en by i det østlige Nigeria og hovedstad i delstaten Adamawa, nær (cirka 57 kilometer fra) grensen til Kamerun i øst. Byen har en befolkning på 286 012 innbyggere (projeksjon 2020).

I historisk sammenheng har byen Yola røtter tilbake til 1800-tallet, da byen var en del av fulaniriket i det nordlige Nigeria. Byen ble okkupert av engelskmennene tidlig på 1900-tallet. Under kolonitiden ble hoveddelen av den økonomiske virksomheten i området flyttet nærmere elva Benue, til Jimeta som senere har vokst sammen med Yola til to deler av samme byområde.

I dag fungerer byen som administrasjonssenter for delstaten og som handelssted for jordbruksprodukter og for kveg. Yola har flyplass beliggende vest for byen (i vestkanten av Jimeta) betjent av innenriksfly med daglig forbindelse til Abuja og Lagos. Flyplassen er også en viktig base for det nigerianske flyvåpenet. Den nigerianske hæren har også en forlegning ved byen.

Byen har en rekke skoler og utdanningsinstitusjoner inklusive en teknologisk høyskole (universitet MAUTECH). Et amerikansk universitet, American University of Nigeria, er også forlagt til Yola.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg