Ada (programmeringsspråk)

Artikkelstart

Ada er et programmeringsspråk for datamaskiner, oppkalt etter Ada Lovelace. Det er sterkt strukturert, med egne rutiner for feilhåndtering. Programmene lagt i Ada er bygd opp i såkalte «pakker». Begrensede revideringer av store Ada-programmer behøver ikke gjøres andre steder enn i de berørte «pakkene», som kan kompileres og feilsøkes for seg. Pakkestrukturen til Ada forenkler arbeidet når det skal utvikles store systemer, siden mindre grupper kan få ansvar for hver sine pakker. Det er forbudt å endre elementer i Ada ved implementering på nye datamaskiner. Standardiseringen innebærer at omkompilering er det eneste som kreves når en applikasjon skal kjøres på ny maskinvare.

Det er svært krevende å programmere i Ada, men språket innbyr til elegante og konsentrerte løsninger, og applikasjonene er pålitelige og forholdsvis lette å vedlikeholde.

Historikk

USAs forsvarsdepartement satte i gang utviklingen av det som skulle bli Ada, da de i midten av 1970-årene ble klar over at det kostet mer å vedlikeholde mangfoldet av programvare enn det elektroniske utstyret som programvaren ble brukt i. De søkte etter et nytt standardspråk som skulle oppfylle krav til pålitelighet, oppdaterbarhet, overførbarhet og effektivitet.

Den første versjonen kom i 1979. I 1983 ble Ada gjort til ANSI-standard og varemerket av den amerikanske regjeringen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg