Faktaboks

Abdrabbuh Mansur Hadi

Abd Rabbuh Mansur al-Hadi

Født
1. september 1945, Thukain, Jemen
Hadi
Hadi på en valgplakat i Jemens hovedstad Sana i februar 2012.
Av /Shutterstock.

Abdrabbuh Mansur Hadi er en jemenittisk offiser og politiker, og president i Jemen fra 2012. I 2015 ble Hadi tvunget til å gå av, og flyktet til Saudi-Arabia. Herfra har han insistert på at han fortsatt er Jemens president.

Hadi var landets visepresident under president Ali Abdullah Saleh i perioden 1994-2012. Han etterfulgte Saleh som følge av opprøret som startet i 2011.

Bakgrunn

Hadi har militær utdanning fra Sør-Jemen, Storbritannia, Egypt og Sovjetunionen. Han hadde først en lang karriere i forsvaret i det daværende Sør-Jemen, før han i 1986 flyktet til Nord-Jemen.

Politisk karriere

Da de to jemenittiske statene ble forent i én stat i 1990, ble Hadi landets visepresident, etter først, for en kort tid, å ha vært forsvarsminister. Han var Jemens fungerende statssjef i juni-september 2011, i president Salehs sykefravær; deretter fra november samme år – i overgangsperioden til Saleh gikk av.

Hadi ble etter Salehs avgang valgt til Jemens president for en overgangsperiode, og utnevnt 27. februar 2012. Valget skjedde uten motkandidat, og var del av en prosess i etterkant av opprøret i 2011-2012. I januar 2014 ble presidentperioden utvidet med et år.

Etter omfattende demonstrasjoner ble Hadi i januar 2015 tvunget til å gå av. Da Houti-opprørerne deretter inntok hovedstaden Sana ble han satt i husarrest. Etter å ha flyktet fra husarresten til hjembyen Aden erklærte Hadi at han fortsatt var Jemens president.

Eksil

Med utviklingen av en borgerkrig vinteren 2015 flyktet Hadi til Saudi-Arabia. Samtidig startet den saudi-ledede militære koalisjonen angrepene på Houti-bevegelsen, og innledet den regionale krigen i Jemen. Fra sin base i Saudi-Arabia har Hadi insistert på at han fortsatt er Jemens president.

I januar 2020 dømte en spesialdomstol i Sana Hadi til døden for høyforræderi, maktmisbruk og korrupsjon. En annen domstol hadde allerede dømt ham til døden i 2017. Hadi er ikke tatt i arrest, deltok ikke under rettssakene, og dommene har ikke – i hans eksil-fravær – kunne la seg eksekvere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg