Ali Abdullah Saleh

Faktaboks

Født
21. mars 1942
Død
4. desember 2017
Fødested
Bait el-Ahmar, Jemen
Ali Abdullah Saleh av /U.S. federal government. Falt i det fri (Public domain)

Ali Abdullah Saleh, jemenittisk offiser og politiker; president i daværende Nord-Jemen 1978–1990, deretter for den forente Jemen, 1990–2012, da han måtte gå av som følge av et demokratiopprør. Under den påfølgende krigen i Jemen, gikk Saleh i allianse med opprørsbevegelsen Houtis. Da han i desember 2017 brøt med denne, ble han drept i et angrep da han forsøke å unnslippe fra sitt tilholdssted i Sanaa.

Bakgrunn og militær karriere

Saleh manglet formell utdanning, men sluttet seg til Jemens forsvar i 1958, og fikk militær utdanning ved Nord-Jemens militærakademi, hvoretter han steg i gradene, for i 1977 å bli upekt til militær guvernør i Ta'izz. Han ble utpekt som ett av fire medlemmer i et overgangsstyre oppnevnt etter at president Ahmed ibn Hussein al-Ghashmi ble myrdet i 1978. Saleh ble så valgt av parlamentet til Nord-Jemens president i 1978, og utnevnt til landets øverstkommanderende. Han ble gjenvalgt i 1983.

Presidentperiode

Saleh ble president for det samlede Jemen fra 1990, og gjenvalgt i 1994. I 1999 ble han gjenvalgt, og da som landets første direkte valgte president, deretter i 2006. Ved vedtak i parlamentet ble han forfremmet til feltmarskalk i 1997.

Under demokratiopprøret som brøt ut som del av Den arabiske våren tidlig i 2011 ble det reist krav om at Saleh måtte gå av. Han gikk flere ganger med på planer om et maktskifte, men trakk seg fra avtalene. Et attentatforsøk i juni 2011 mislykkes, og Saleh fikk medisinsk behandling i Saudi-Arabia. Han undertegnet deretter en avtale om å gå av mot at han selv og familien fikk immunitet, og gikk av som Jemens president 27. februar 2012, for å bli etterfulgt av visepresident Abd al-Rab Mansur al-Hadi.

Internasjonale forbindelser og dødsfall

I november 2014 innførte FNs sikkerhetsråd sanksjoner mot Saleh for å ha arbeidet med Houtis-opprørerne, mot al-Hadi. I begynnelsen av desember 2017 brøt Saleh samarbeidet med Houtis, og antydet at han ville samarbeide med Saudi-Arabia. Han ble da stanset under et forsøk på å unnslippe, og drept i et sammenstøt med Houtis-milits.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg