Ali Abdullah Saleh, jemenittisk offiser og politiker; president i daværende Nord-Jemen 1978–1990, deretter for den forente Jemen, 1990–2012, da han måtte gå av som følge av et demokratiopprør. Under den påfølgende krigen i Jemen, gikk Saleh i allianse med opprørsbevegelsen Houtis. Da han i desember 2017 brøt med denne, ble han drept i et angrep da han forsøke å unnslippe fra sitt tilholdssted i Sanaa.

Saleh manglet formell utdanning, men sluttet seg til Jemens forsvar i 1958, og fikk militær utdanning ved Nord-Jemens militærakademi, hvoretter han steg i gradene, for i 1977 å bli upekt til militær guvernør i Ta'izz. Han ble utpekt som ett av fire medlemmer i et overgangsstyre oppnevnt etter at president Ahmed ibn Hussein al-Ghashmi ble myrdet i 1978. Saleh ble så valgt av parlamentet til Nord-Jemens president i  1978, og utnevnt til landets øverstkommanderende. Han ble gjenvalgt i 1983.

Saleh ble president for det samlede Jemen fra 1990, og gjenvalgt i 1994. I 1999 ble han gjenvalgt, og da som landets første direkte valgte president, deretter i 2006. Ved vedtak i parlamentet ble han forfremmet til feltmarskalk i 1997.

Under demokratiopprøret som brøt ut som del av Den arabiske våren tidlig i 2011 ble det reist krav om at Saleh måtte gå av. Han gikk flere ganger med på planer om et maktskifte, men trakk seg fra avtalene. Et attentatforsøk i juni 2011 mislykkes, og Saleh fikk medisinsk behandling i Saudi-Arabia. Han undertegnet deretter en avtale om å gå av mot at han selv og familien fikk immunitet, og gikk av som Jemens president 27. februar 2012, for å bli etterfulgt av visepresident Abd al-Rab Mansur al-Hadi.

I november 2014 innførte FNs sikkerhetsråd sanksjoner mot Saleh for å ha arbeidet med Houtis-opprørerne, mot al-Hadi. I begynnelsen av desember 2017 brøt Saleh samarbeidet med Houtis, og antydet at han ville samarbeide med Saudi-Arabia. Han ble da stanset under et forsøk på å unnslippe, og drept i et sammenstøt med Houtis-milits.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.