969-bevegelsen er en nasjonalistisk gruppering i Myanmar ledet av buddhistiske munker. Gruppens målsetning er å forsvare buddhistiske interesser og verdier i Myanmar.

969-bevegelsen har ført en konfronterende holdning mot landets muslimer, og ble for alvor kjent i 2013, blant annet ved at deres leder, munken U Wirathu, figurerte på forsiden av Time magazine med tittelen: «The Face of Buddhist Terror». Denne utgaven av Time ble umiddelbart bannlyst i Myanmar.

Symbolet 969

De tre tallene i 969 symboliserer dydene hos Buddha, de buddhistiske praksiser og den buddhistiske munkeordenen, som ofte blir kalt buddhismens tre juveler. Bruken av symbolet 969 kan også sees i sammenheng med et muslimsk emblem med nummeret 786, som ofte brukes i butikker for å markere muslimsk tilhørighet. Tilsvarende blir emblemet 969 brukt som markør for buddhistiske forretninger.

Det muslimske emblemet 786 blir av noen i Myanmar lest som 7+8+6=21, og dette blir tolket som om muslimer har ambisjoner om å overta Myanmar i det 21. århundret. Slike logiske resonnementer må forstås i lys av hvordan numerologi virker i den offentlige sfære i Myanmar.

Politiske forhold

969-bevegelsen må også sees i lys av økte spenninger mellom buddhister og muslimer i Myanmar, spesielt situasjonen rundt Rohingya-muslimene vest i landet, som er regnet som statsløse. De siste årene har Myanmar vært vitne til store opptøyer mellom buddhister og muslimer, hvor fortrinnsvis muslimer har blitt drept. Det er uklart hvilken rolle 969-bevegelsen har hatt i disse opptøyene. 969-bevegelsen har også vært en pådriver for å introdusere lovgivning for å regulere ekteskap mellom buddhistiske kvinner og muslimske menn.

Våren 2014 var Bodu Bala Sena, en buddhistisk nasjonalistgruppe fra Sri Lanka, vertskap for 969-bevegelsen. Lederen av Bodu Bala Sena Galagoda Aththe Gnanasara og U Wirathu fra 969-bevegelsen skrev da under en samarbeidsavtale mellom de to organisasjonene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg