Bodu Bala Sena

Artikkelstart

Bodu Bala Sena er en buddhistisk aktivistgruppe fra Sri Lanka som ble dannet i 2012. Målet er å forsvare buddhistiske interesser i landet. Navnet betyr «Buddhistisk Styrke Kraft».

Faktaboks

Også kjent som

Buddhistisk Styrke Kraft

Bakgrunn

Gruppen ble dannet av munkene Kirima Wimalajothi (leder) og Galagoda Aththe Gnanasara (generalsekretær), og holder til i et nybygget landemerke, Sri Sambuddha Jayanthi Mandira, midt i Colombo. Mens Kirima Wimalajothi er eier av dette bygget og leder av Bodu Bala Sena, er det Galagoda Aththe Gnanasara som er gruppens ubestridte frontperson.

Galagoda Aththe Gnanasara, og flere av aktivistene i Bodu Bala Sena, var tidligere tilknyttet det politiske partiet Jathika Hela Urumaya. Begge disse gruppene er talsmenn for singalesisk-buddhistisk nasjonalisme i Sri Lanka, og siden 2013 har Bodu Bala Sena vært den klart mest synlige buddhistisk-politiske organisasjonen i srilankisk offentlighet.

Bodu Bala Sena ble for alvor kjent våren 2013 da de arrangerte en rekke politiske folkemøter rundt om i Sri Lanka. Mens folkemøtet i Maharagama, en bydel i Colombo, hadde et oppmøte på rundt 16 000, ble det også holdt større møter i en rekke andre byer, som Kandy og Panadura.

Aktivisme

Mens Bodu Bala Sena fremstiller seg som en buddhistisk interesseorganisasjon, er det først og fremst deres konfronterende retorikk og handlinger mot landets muslimer som har fått oppmerksomhet. Spesielt har saker som motstand mot halal-sertifisering, boikott av muslimske kleskjeder og kontroverser rundt muslimske helligsteder kjennetegnet Bodu Bala Senas aktivisme.

Opptøyer i 2014

I juni 2014 var Bodu Bala Sena involvert i opptøyer i Aluthgama, en mindre by langs vestkysten av Sri Lanka. En episode mellom en buddhistisk munk og muslimer i begynnelsen, eskalerte da en større gruppe singalesiske buddhister, med Bodu Bala Sena i spissen, holdt demonstrasjoner i Aluthgama og omkringliggende områder 15. juni 2014.

Demonstrasjonene førte til voldelige sammenstøt mellom buddhister og muslimer, og minst fire personer ble drept og 80 skadet, og 10 000 mennesker ble berørt av opptøyene. Bodu Bala Sena har blitt anklaget å stå bak urolighetene, men har nektet for en slik innbefatning.

Samarbeid med andre

Våren 2014 var Bodu Bala Sena vertskap for den burmesiske organisasjonen 969-bevegelsen, som er en buddhistisk nasjonalistorganisasjon i Myanmar. Lederen av 969, U Wirathu, og Galagoda Aththe Gnanasara skrev da under en samarbeidsavtale. Foran presidentvalget i Sri Lanka i januar 2015 gav Bodu Bala Sena offentlig sin støtte til sittende president Mahinda Rajapakse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg