Åpen høring er et møte på Stortinget i en av stortingskomiteene, der møtedeltagere som enten selv har bedt om å få komme, eller er blitt bedt av komiteen om å komme, legger fram opplysninger for komiteen. Åpen høring er dermed et virkemiddel som stortingsrepresentanter har til å innhente informasjon innenfor den aktuelle komiteens ansvarsområde. Publikum og presse har adgang til møtene.

Historikk

Tidligere var hovedprinsippet lukkede komitémøter, med mulighet for lukkede høringer under saksforberedelser. Med lukket høring menes ikke bare at det var stengt for publikum og tilhørere, men det var heller ikke mulighet til å referere hva som hadde vært gjenstand for debatt.

Spørsmålet om å innføre åpne høringer ble reist av Tønnes Andenæs allerede i 1973. Likevel var det først i 1995 at det ble gjennomslag for en prøveordning. Allerede i 1996 ble det vedtatt å gjøre ordningen fast.

Fra og med januar 2002 ble åpne høringer regulert av Stortingets forretningsorden § 21. Reglene er senere flyttet til § 27.

Regelverk

Det følger av forretningsordenens § 27 at komiteene selv ved vanlig flertall bestemmer om det skal holdes høringer, og hvem som skal innkalles. Det slås også fast at høringene som hovedregel skal være åpne. Høringene kan likevel lukkes om komiteen anser dette som hensiktsmessig, og om det er taushetsbelagte opplysninger som skal drøftes. Antallet tilhørere kan begrenses av hensyn til plassen.

Skriftlige høringsinnspill kan tre i stedet for eller komme i tillegg til en høring. Bestemmelser om slike innspill står i forretningsordenens § 27 a.

Kontroll- og informasjonshøring

Det skilles mellom kontroll- og informasjonshøringer. En kontrollhøring skjer med den hensikt at Stortinget skal ivareta sin kontrollfunksjon. Typisk er det som skjer i kontroll- og konstitusjonskomiteen kontrollhøringer. En informasjonshøring skjer i forbindelse med saksforberedelse. I informasjonshøringer er fokuset innhenting av informasjon fra eksterne aktører. Skillene mellom de to høringstypene er ikke vanntette. Informasjonshøringer kan for eksempel brukes som en del av kontrollfunksjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg