Jotundekket er et geologisk skyvedekke, som ligger i indre Sogn og Jotunheimen i Sør-Norge.

Jotundekket er en mange kilometer tykk skive av sterkt omvandlede prekambriske dypbergarter, særlig gabbro, anortositt, jotunitt, mangeritt og ultramafiske bergarter.

Bergartene i Jotundekket er tyngre og mer motstandsdyktige mot nedbrytning enn berggrunnen omkring og danner de høyeste fjellene i landet. De opprinnelige prekambriske dypbergartene spenner over et tidsrom på fra 1690 til 1250 millioner år og er senere omdannet. I indre Sogn er de gjennomsatt av en 450 millioner år gammel lys granodiorittisk eller trondhjemittisk bergart som i Årdal har vært brutt som bygningsstein.

I senprekambrium og kambriumordovicium ble bergartene utsatt for erosjon og dekket med sedimentære avleiringer. Under den kaledonske orogenese for 425 millioner år siden ble de prekambriske bergartene (jotunbergartene, Jotunheims-komplekset) med overliggende sedimenter skjøvet flere hundre kilometer i sørøstlig retning og stedvis over yngre avleiringer. Jotundekket ligger derfor i dag ovenpå betydelig yngre fyllitt og kvartsskifer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg