gordonsetter

Gordonsetter med rype. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Gordonsetter er en britisk, stående fuglehundrase. Den er den mest storvokste av setterrasene. Rasegrunnlaget er det samme som de øvrige to setterrasene, spanielvarieteter med anlegg for å ta stand. Strenge krav til farge og tegninger begrenset tidlig avlsutvalgsmulighetene og gjorde gordonsetteren underlegen engelsk setter som jakthund.

Faktaboks

Uttale
gˈå:dn-

Historie

Settere fantes i Skottland fra tidlig på 1600-tallet. Det var hertugen av Gordon som startet å avle på en spesiell type setter som var svart med røde tegninger – black and tan. Han ønsket å avle frem en sterkere og kraftigere utgave av den opprinnelige setteren slik at den var bedre rustet til å jakte lange dager under vanskelige værforhold i vanskelig terreng.

Tidligere fant man flere fargevarianter av Gordon setteren. Selv om black and tan var den vanligste fantes det også røde og hvite, svarte og hvite og tricolor. I dag ser vi av og til hvite fargetegninger for eksempel på brystet.

Beskrivelse

Kroppslengden er større enn skulderhøyde. Mankehøyde for hannhunder er rundt 66 cm, og for tisper rundt 62 cm. Den har middels bred skalle og tydelig stopp. Øynene er mørkebrune, og den har middels store, hengende ører. Halen rekker høyst til haseleddet. Den har flat eller svakt bølget, glinsende pels, som er svart med rustbrune tegninger.

Navn

Navnet er etter godset til hertugene av Richmond og Gordon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg