Gordonsetter er en britisk, stående fuglehundrase. Den er den mest storvokste av setterrasene. Rasegrunnlaget er det samme som de øvrige to setterrasene, spanielvarieteter med anlegg for å ta stand. Strenge krav til farge og tegninger begrenset tidlig avlsutvalgsmulighetene og gjorde gordonsetteren underlegen engelsk setter som jakthund.

Settere fantes i Skottland fra tidlig på 1600-tallet. Det var hertugen av Gordon som startet å avle på en spesiell type setter som var svart med røde tegninger – black and tan. Han ønsket å avle frem en sterkere og kraftigere utgave av den opprinnelige setteren slik at den var bedre rustet til å jakte lange dager under vanskelige værforhold i vanskelig terreng.

Tidligere fant man flere fargevarianter av Gordon setteren. Selv om black and tan var den vanligste fantes det også røde og hvite, svarte og hvite og tricolor. I dag ser vi av og til hvite fargetegninger for eksempel på brystet.

Kroppslengden er større enn skulderhøyde. Mankehøyde for hannhunder er rundt 66 cm, og for tisper rundt 62 cm. Den har middels bred skalle og tydelig stopp. Øynene er mørkebrune, og den har middels store, hengende ører. Halen rekker høyst til haseleddet. Den har flat eller svakt bølget, glinsende pels, som er svart med rustbrune tegninger.

Navnet er etter godset til hertugene av Richmond og Gordon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.