Griffon er en fransk betegnelse på ruhårede fuglehunder som blir brukt på både høybente og lavbente støvere. De mest kjente i Norden er grand basset griffon vendéen, petit basse griffon vendéen, griffon bleu de gascogne, griffon fauve de bretagne og griffon nivernais.

Griffon brukes også om noen miniatyrhundraser: griffon brabançon og ruhåret griffon bruxellois (en rent svart variant kalles i Belgia/Frankrike også griffon belge). Miniatyrrasene stammer fra en gammel belgisk rottehund som, ved innkrysning av utenlandske miniatyrhunder, ble avlet ned i størrelse.

Den ruhårede varieteten er den eldste. Den korthårede oppsto ved innkrysning av mops, men begge forekommer fremdeles i samme kull.

De er korte og kompakte, og veier maksimum 5 kg. Griffon har stor, rund skalle, markert stopp, og kort, bred snute med underbitt. Øynen er store og mørke øyne, og ørene er små og halvt stående. Halen er kort. Den ruhårede har hard, stri pels, skjegg og barter, mens den korthårede har kort, glatt hårlag over hele kroppen. Pelsen er rød, svart og brun.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.