Hundekjøring nordisk stil
I nordisk stil står hundekjøreren på ski, og det konkurreres både med og uten pulk. Det er i stor grad hunder av typen vorsteh som brukes i konkurranser.
Av /NTB Scanpix.
Lene Boysen Hillestad
Lene Boysen Hillestad er blant Norges mestvinnende idrettsutøvere gjennom tidene. Her fra et verdenscuprenn i nordisk stil i Holmenkollen hun vant i 1998.
Av /NTB Scanpix.

I hundekjøring nordisk stil benyttes pulk med skimeier, hvor føreren går på ski og er forbundet til pulken med et tau. Føreren har ikke lov å passere lederhunden, men kan ellers hjelpe hundespannet hvis nødvendig. Snørekjøring med én eller to hunder uten pulk, hvor hunden(e) har sele med line til skiløperen, er også vanlig.

Den mest brukte konkurransehunden er vorsteh. Tidligere ble også andre raser benyttet, som schäfer og riesenschnauzer.

I pulkkjøring konkurreres det i énspann, tospann eller flerspann med opptil fire hunder, samt i stafett. Trekklasten er avhengig av hundenes vekt, men skal være høyst 25 kg for énspann og høyst 50 kg for tospann. I turklasser er vekten 15 kg for hver hund. Norske standarddistanser er 5, 10, 15, 20 og 30 km.

Nordisk stil er lite utbredt utenfor Norge. Lena Boysen Hillestad ble verdensmester i nordisk stil 1991, 1995 og 1999. Hun har 5 VM og 7 EM; totalt 24 internasjonale medaljer i nordisk stil. Solveig Kristiansen Aaseby har 4 VM og 9 EM, til sammen 30 internasjonale medaljer.

Andreas Fossnes tok fem gull under VM 2009. Han har 5 VM og 7 EM; totalt 15 internasjonale medaljer i nordisk stil.

Svein Ivar Moen ble verdensmester i 2-spann snørekjøring 2011 på Hamar. Han har 5 VM og 1 EM; totalt 12 internasjonale medaljer i nordisk stil.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg