Amaurobius fenestralis

Amaurobius fenestralis, skogvinduedderkopp. Foto fra: Asker, Norge

Amaurobius fenestralis

Amaurobius fenestralis, skogvinduedderkopp. Foto fra: Asker, Norge

Vinduedderkopper er en familie edderkopper med cirka 275 arter. De forekommer i alle verdensdeler, men mangler i store deler av Afrika og Australia. I Norge er det påvist tre arter.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Amaurobiidae
Beskrevet av

Thorell, 1870

Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Vinduedderkoppene er store og kraftige, med en lengde på 4–20 millimeter. Bunnfargen er som oftest brun eller beige, med mørkere hode og en mørk tegning som kan minne om et vindu på bakkroppen, derav familienavnet. Beina har vekselsvis lyse og mørke partier.

Fangstnett

Vinduedderkoppene har en silplate, cribellum, foran spinnvortene. Disse utskiller silke som blir spredt utover med en kamlignende rekke av tettsittende hår på nest siste ledd av bakerste beinpar. Vinduedderkoppene spinner et løst, uregelmessig nett over et loddrett underlag. Fangstnettet blir oftest plassert i sprekker i murer, bergvegger eller husvegger. I sentrum spinner de et skjulested der de lurer på byttedyr som kommer krabbende. Hunnen oppholder seg det meste av tiden nær nettet, mens hannene kan vandre mer omkring. Hannen trommer på hunnens nett for å få adgang til å pare seg. Hunnen dør som regel etter egglegging og blir ofte spist av avkommet.

Utbredelse til de norske artene

Skogvinduedderkopp (Amaurobius fenestralis) lever både i menneskeskapte miljø og i skog. I Norge er den funnet nord til Kristiansund. Hannen er 5,7–7,5 millimeter lang, hunnen 5,8–9,2 millimeter.

Byvinduedderkopp (Amaurobius similis) finnes spredt sør og vest i Norge, mellom Kristiansand og Bergen.

Nordlig vinduedderkopp (Arctobius agelenoides) er bare kjent fra Indre Troms. Arten er oppført som sårbar på den norske rødlisten.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

vinduedderkopper
Amaurobiidae
Artsdatabanken-ID
2480
GBIF-ID
2141571

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg