Vibrasjonsgalvanometer er et galvanometer som er konstruert for måling av vekselstrøm. Instrumentet er spesielt egnet som måleinstrument ved bruk av nullmetode.

Faktaboks

Uttale
vibrasjˈonsgalvanomˈeter

Vibrasjonsgalvanometeret er konstruert som et likestrømsgalvanometer, og er utstyrt med et bevegelig system som er elastisk opphengt, og kan svinge i takt med den vekselstrømmen som skal måles. Systemet kommer da i resonans og blir følgelig svært følsom for endringer i målt strømfrekvens. Instrumentet kan derfor brukes til en nøyaktig avstemming av elektronisk utstyr. Siden frekvensen avhenger av massen som svinger, vil vibrasjonsgalvanometer med høye frekvenser bli utstyrt med små og lette bevegelige enheter. Vibrasjonsgalvanometeret blir bygd og nøye justert inn til en særskilt frekvens, vanligvis 50 hertz (hz), men høyere frekvenser er mulig.

I nålvibrasjonsgalvanometeret er det svingende systemet et jernstykke («nål») som er opphengt i elastiske bånd eller tråder mellom polene på en magnet og kan utføre torsjonssvingninger.

I dreiespolevibrasjonsgalvanometeret er det svingende system en spole som i et vanlig galvanometer, opphengt i bånd så den kan svinge. Ved stramming av opphengningstrådene kan systemets egenfrekvens bringes til resonans med vekselstrømmen og følsomheten dermed stilles på et maksimum. Vibrasjonsgalvanometeret har den fordel at det bare reagerer på én frekvens; det er med andre ord selektivt. Slike instrmenter har vært bygd for opptil 3000 hertz.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg