verdikjedeanalyse

Verdikjedeanalyse er en analyse av verdiskapingsprosessen i et foretak i den hensikt å identifisere og videreutvikle egenskaper som kan gi foretaket et eller flere konkurransefortrinn.

Analyseverktøyet bygger på verdikjedemodellen som består av fem ledd (primæraktiviteter) i foretakets verdiskapingsprosess:

  1. anskaffelse (logistikk inn)
  2. bearbeiding/drift
  3. levering (logistikk ut)
  4. formidling (markedsføring)
  5. service og kundestøtte samt fire analyseområder eller støtteaktiviteter: I) foretakets infrastruktur, eierskap og ledelse II) kompetanseutvikling og personalledelse III) teknologiutvikling IV) innkjøp

Analysen går ut på å identifisere sterke og svake sider ved hver av støtteaktivitetene i forhold til de fem primære aktivitetene og i forhold til den samlede verdiskapingen. Formålet er å videreutvikle kostnadsmessige og/eller andre mulige spesifikke fortrinn ved produkt- eller tjenestetilbudet.

Dersom lave kostnader fremstår som et klart og varig fortrinn, vil det være naturlig å velge kostnadslederskap som strategisk alternativ. Finner en andre unike egenskaper, for eksempel knyttet til foretakets kjernekompetanse eller varemerke, som kan gi varige fortrinn i bestemte segmenter eller nisjer i markedet, vil differensiering og fokusering være aktuelle strategier.

Sammenholdt med analyser av konkurransekreftene i et marked og andre eksterne vilkår, vil resultatet av verdikjedeanalysen utgjøre beslutningsgrunnlaget for et foretaks valg av konkurransestrategi.

I en videre sammenheng kan verdikjedeanalysen brukes til å styrke relasjonene til leverandører, distributører og kunder ved å fokusere på foretakets egen rolle i de andres verdikjede og derved bygge et verdileveransenettverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg