vannfotavtrykk

Artikkelstart

Vannfotavtrykk er en måte å beskrive hvor mye vann som kreves for å produsere en bestemt vare, for eksempel et kilogram ris eller en T-skjorte, eller en tjeneste som for eksempel en hotellovernatting.

For en matvare inkluderer vannfotavtrykket alt vann som brukes i alle steg fra dyrking av produktet, videre bearbeiding og transport fram til forbrukeren. Det er verdt å merke seg at kun en beskjeden andel av vannfotavtrykk er vannet som blir værende igjen i selve sluttproduktet.

Vannfotavtrykket kan være en illustrerende måte å vise hvor mye vann som kreves i framstillingene av en bestemt vare, men har samtidig begrensninger ettersom den ikke beskriver hvilken konsekvens vannforbruket har på den lokale vannressursen.

Vannfotavtrykk er en tilsvarende metodikk som finnes for CO 2 -utslipp, hvor karbonfotavtrykket til et produkt eller en tjeneste beregnes.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg